Parlimen Belia Rangsang Kepimpinan, Keusahawanan Di Kalangan Belia - Berita Semasa | mStar

Parlimen Belia Rangsang Kepimpinan, Keusahawanan Di Kalangan Belia

Diterbitkan: Rabu, 28 Disember 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Parlimen Belia yang bakal diwujudkan tahun depan mampu merangsang pembangunan belia terutama daripada segi kepimpinan dan keusahawanan, kata Pengerusi Majlis Belia Malaysia (MBM) Mohamed Maliki Mohamed Rapiee.

Beliau berkata ini kerana Parlimen Belia memberi ruang kepada belia mengutarakan pendapat dan isu berkenaan golongan itu di negara ini.

"Bila belia diberikan peluang mengutarakan semua ini, sifat kepimpinan dalam diri mereka dapat dipupuk dalam jati diri mereka. Ini juga mendidik mereka menjadi seorang yang lebih bertanggungjawab," katanya ketika dihubungi Bernama pada Rabu.

Penubuhan Parlimen Belia merupakan satu daripada enam perkara utama dalam pelan pembangunan belia yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sempena Hari Belia, Mei lepas.

Mohamed Maliki berkata MBM akan bekerjasama erat dengan Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dalam merealisasikan matlamat penubuhan Parlimen Belia itu.

"MBM dan KBS dijangka mengadakan prapersidangan Parlimen Belia pada Mac dan April tahun depan bagi memastikan kelancaran semasa hari persidangan yang dijangka tempoh bersidang selama tiga hari," katanya.

Beliau juga berkata MBM akan terus komited dalam melaksanakan tanggungjawabnya dalam memperjuangakan hak dan pembangunan golongan belia.

Katanya MBM akan sentiasa berusaha ke arah pembangunan belia pada tahun hadapan dengan mengekalkan apa yang telah MBM capai pada tahun ini. - BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan