'Datuk' Ditahan Reman Sehingga Khamis - Berita Semasa | mStar

'Datuk' Ditahan Reman Sehingga Khamis

Diterbitkan: Selasa, 27 Disember 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Datuk 'berusia 45 tahun, yang pada mulanya ditahan kerana didakwa cuba merasuah pegawai-pegawai kanan polis yang menyiasat isu Perbadanan Fidlot Kebangsaan (NFC) dan ditangkap semula Isnin terhadap kes penipuan, ditahan reman sehingga Khamis.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Kuala Lumpur Asistan Komisioner Izany Abdul Ghany, berkata bahawa 'Datuk' sedang disiasat atas tuduhan menipu seorang wanita berusia 43 tahun pada Oktober, 2007 untuk membina stesen minyak di Lembah Klang.

"Suspek didakwa meminta wang sebanyak RM280,000 sebagai yuran rundingan untuk projek itu. Walau bagaimanapun, sehingga kini, stesen masih belum dibina walaupun yuran telah dibayar,"katanya.

Difahamkan bahawa perempuan itu telah membuat laporan polis mengenai perkara itu pada Ogos, 2009.

'Datuk' pada mulanya telah ditangkap selepas dia didakwa menawarkan rasuah berjumlah RM1.7mil kepada beberapa pegawai yang ditugaskan menyelesaikan isu NFC.

Tahanan reman beliau dilanjutkan sehingga Isnin.

Beliau ditahan sekali lagi dengan segera oleh polis di luar balai polis Bukit Jalil pada pukul 11.30 pagi Isnin, berhubung kes penipuan.

Datuk, yang dikatakan banyak menipu orang ramai, turut dikaitkan dengan beberapa kes penipuan lain di Cheras dan Ipoh.

Pada hari Jumaat, pegawai-pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah pergi ke pejabat utama NFC di Jalan Solaris Mont Kiara dan mengambil dokumen dan komputer.

Laporan Ketua Audit Negara dikeluarkan pada bulan Oktober telah menyatakan bahawa NFC telah gagal untuk mencapai sasaran pengeluaran lembu dan berada dalam keadaan kucar-kacir.

Suami Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, Dr Mohamad Salleh mengetuai NFC dan anak-anaknya memegang jawatan-jawatan kanan dalam syarikat itu.

SPRM dikatakan akan menyiasat jika Shahrizat mempunyai terlibat dalam pinjaman RM250mil yang diberikan kepada NFC.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan