Mahasiswa Himpun Secara Aman Tunjuk Sokongan Terhadap PM - Berita Semasa | mStar

Mahasiswa Himpun Secara Aman Tunjuk Sokongan Terhadap PM

Diterbitkan: Khamis, 22 Disember 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Lebih 500 mahasiswa Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) berhimpun secara aman di perkarangan bangunan Kementerian Pengajian Tinggi di sini untuk menunjukkan sokongan padu terhadap kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Rabu.

'Himpunan Aman Sokong PM' anjuran Persatuan Alumni Pemimpin Mahasiswa Asipirasi Malaysia (ASPIRASI) dan disokong badan-badan bukan kerajaan (NGO) telah menyerahkan memorandum kepada Najib melalui Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Kumpulan itu turut menyerahkan satu lagi memorandum kepada Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah dan mendesak beliau meletak jawatan kerana dikatakan telah melayan kerenah dan tuntutan ahli kumpulan Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) dan Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (BEBAS) pada Sabtu lepas.

Perhimpunan itu yang bermula kira-kira 2.30 petang menyaksikan kumpulan itu melaungkan 'We Love PM' serta menyanyikan lagu 'Rasa Sayang' yang ditujukan khas kepada Perdana Menteri. Selain itu, kain rentang dengan menulis 'We Love Prime Minister' turut kelihatan.

Presiden ASPIRASI, Mohd Shahar Abdullah telah menyerahkan memorandum tersebut kepada Setiausaha Politik Menteri Pengajian Tinggi, Khairi A. Malik manakala memorandum kepada Saifuddin telah diserahkan kepada Setiausaha Sulit Kanan beliau, Mohd Nazri Noh.

Mohd Shahar berkata Himpunan Aman Sokong PM hari ini merupakan satu tanda sokongan padu dan keyakinan golongan muda terhadap kepimpinan Najib sebagai Perdana Menteri.

"Kita sokong Perdana Menteri tidak berbelah bahagi dan sesiapa yang mengusik PM kita tidak akan teragak-agak mengambil tindakan untuk menentang mereka.

"Ini adalah suara mahasiswa dan anak-anak muda. Kami akan terus mempertahankan negara Malaysia," katanya kepada pemberita.

Dalam memorandum itu, kumpulan itu menyatakan sokongan mahasiswa kepada Perdana Menteri dan berdukacita di atas insiden penurunan bendera yang memaparkan wajah Perdana Menteri di perkarangan Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) dan menaikkan bendera kumpulan pelampau mahasiswa.

Kumpulan itu turut mengemukakan tujuh tuntutan termasuk mengambil tindakan berdasarkan undang-undang dan peraturan sedia ada kepada pelajar Universiti Pendidikan Sultan Idris yang bertindak keterlaluan dengan menurunkan bendera Perdana Menteri dan menaikkan bendera SSM dan BEBAS.

Sementara itu, Pergerakan Puteri Umno turut menyerahkan memorandum kepada Khaled Nordin untuk membantah tindakan mahasiswa menurunkan bendera Najib.

Dalam memorandum bantahan itu, Puteri Umno mendesak kementerian itu bertindak tegas menangani isu mahasiswa dan tidak terlalu berlembut memenuhi tuntutan mereka.

Exco Pergerakan Puteri Umno merangkap Pengerusi Biro Pelajaran Pergerakan Puteri Umno, Seriwani Sabtu mengetuai Exco Puteri Umno telah menyerahkan memorandum tersebut kepada Khairi di pejabatnya kira-kira 4.30 petang tadi.

Pada Sabtu lalu, 200 peserta SMM dan BEBAS yang membabitkan penuntut di institusi pengajian tinggi telah menyerahkan memorandum berhubung AUKU ke Pejabat Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam).

Kumpulan itu telah ke PWTC untuk menyerahkan memorandum sama kepada Saifuddin, sebelum seorang daripada mereka dikatakan menurunkan bendera memaparkan gambar Najib dan menggantikannya dengan bendera SMM dan BEBAS. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan