Maidam Bincang Tindakan Terhadap Masjid Adakan Dua Solat Jumaat Esok - Berita Semasa | mStar

Maidam Bincang Tindakan Terhadap Masjid Adakan Dua Solat Jumaat Esok

Diterbitkan: Rabu, 21 Disember 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA TERENGGANU: Isu dua solat Jumaat dalam satu kariah di beberapa masjid di negeri ini akan dibincangkan dalam satu mesyuarat Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) esok.

Yang Dipertua Maidam Datuk Mazlan Hashim berkata keputusan mesyuarat itu akan dipersembahkan kepada Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin.

"Esok baru tahu apa tindakan selanjutnya yang perlu diambil terhadap masjid-masjid berkenaan," katanya pada sidang media, di sini Rabu.

Beliau berkata mesyuarat itu akan disertai pegawai tinggi kerajaan negeri Terengganu termasuk setiausaha kerajaan negeri, penasihat undang-undang, pegawai kewangan, mufti, ketua polis negeri dan pengelola istana.

Sultan Mizan ketika merasmikan pembukaan Masjid Sultan Ismail di Chendering dekat sini baru-baru ini, melahirkan rasa dukacita kerana kejadian solat dua Jumaat dalam satu kariah masih berlaku di Terengganu.

Menurut Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Terengganu (JHEAT) terdapat 11 masjid yang kebanyakannya di Besut dan Marang masih melakukan perbuatan itu walaupun pelbagai usaha telah dilakukan bagi menghentikannya.

Mengulas lanjut, Mazlan berkata masih terlalu awal bagi pihaknya memanggil pihak terbabit bagi memberi penjelasan.

"Selepas ini (esok) kita akan keluar laporan sejauh mana tindakan yang sudah diambil terhadap masjid-masjid berkenaan sebelum ini," katanya. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan