Liow Nafi Kurang Peruntukan Bagi Hospital Melaka - Berita Semasa | mStar

Liow Nafi Kurang Peruntukan Bagi Hospital Melaka

Diterbitkan: Ahad, 18 Disember 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai pada Ahad menafikan dakwaan kononnya Hospital Melaka kekurangan bekalan ubat berikutan kekurangan peruntukan sebanyak RM3.5 juta daripada kementerian berkenaan.

Katanya kesemua jumlah peruntukan itu telahpun dibayar kepada hospital tersebut di mana isu kekurangan bekalan ubat tidak sepatutnya timbul sama sekali.

"Oleh itu sekiranya ada kekurangan ini, pihak pengarah hospital perlu bertanggungjawab terhadap penempahan bekalan ubat," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Karnival Ampang Sihat di Klinik Kesihatan Ampang, dekat sini Ahad.

Katanya, tindakan telah diambil dan arahan untuk mengambil tindakan yang serius juga telah diberikan terhadap mana-mana pihak yang leka untuk membuat tempahan ubat bagi sesebuah hospital.

"Ini merupakan satu isu yang serius...pesakit tidak boleh tunggu untuk dapat ubat, pesakit perlu diberi ubat segera.

"Malah, ini sepatutnya tidak berlaku lagi kerana peruntukan memang cukup untuk kita agih-agihkan ke semua negeri dan masalahnya apabila peruntukan sampai dan pihak hospital tidak mengambil tindakan cepat, maka ada masalah sebegitu berlaku," katanya.

Liow juga menegaskan bahawa isu seperti ini tidak akan berulang dan pihak hospital perlu menyelesaikan masalah ini dalam masa yang singkat sekiranya ia berlaku.

Pada 8 Dis, Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam mendakwa bahawa Kementerian Kesihatan masih belum menyalurkan baki peruntukan untuk bekalan ubat kepada hospital tersebut dan menggesa kementerian untuk mempercepatkan proses itu.

Manakala mengenai perkhidmatan klinik kesihatan, Liow berkata sejumlah 60 daripada 800 buah klinik telah mula menjalankan perkhidmatan di luar waktu pejabat di seluruh negara sepanjang tahun ini.

"Perkhidmatan 'extended hours' ini ialah dari pukul 5 petang hingga 9.30 malam setiap hari bekerja dan dari pukul 8 pagi hingga 12 tengah hari pada hari Sabtu," katanya.

Tambahnya, rakyat juga dapat membuat permohonan atau permintaan dari kementerian sekiranya mereka mendapati kawasan perumahan mereka memerlukan perkhidmatan tersebut. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan