LHDN Tidak Terima Borang Permohonan Salinan BR1M - Berita Semasa | mStar

LHDN Tidak Terima Borang Permohonan Salinan BR1M

Diterbitkan: Jumaat, 16 Disember 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

BACHOK: Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) tidak akan menerima borang permohonan fotostat yang dikemukakan untuk mendapatkan bantuan RM500 melalui skim Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang ditutup permohonannya hujung bulan ini.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Awang Adek Hussin berkata pemohon perlu terlebih dulu mempastikan borang permohonan yang hendak diisi adalah asli.

"Kerajaan hanya akan menerima permohonan melalui borang asli yang dikeluarkan LHDN yang mula diedarkan awal bulan ini," katanya kepada pemberita selepas menyerahkan wang ehsan kepada petani di Kampung Alor Ganu di sini Jumaat.

Seramai 56 petani menerima bantuan berjumlah RM50,000 berikutan tanaman padi yang diusahakan mereka musnah diserang penyakit karah.

Awang Adek yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan berkata LHDN mempunyai mekanisme untuk mengesahkan sama ada borang permohonan yang diterima adalah tulen atau sebaliknya.

Menurutnya kerajaan mengeluarkan borang permohonan yang mencukupi bagi isi rumah berpendapatan tidak lebih RM3,000 sebulan yang layak memohon bantuan itu. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan