MyEG Perkenal Pemindahan Dalam Talian Perkhidmatan Hak Milik Kenderaan

Diterbitkan: Khamis, 15 Disember 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Penyedia perkhidmatan e-kerajaan Malaysia, MY E.G. Services (MyEG) Bhd, akan memperkenalkan perkhidmatan baharu bulan depan bagi mempercepatkan pemindahan dalam talian hak milik kenderaan menerusi laman sesawangnya.

Perkhidmatan itu akan berada di bawah skop Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Pengerusi eksekutif MyEG Datuk Dr Norraesah Mohamad berkata: "Perkhidmatan baharu itu akan memperkasakan pemilik kenderaan untuk menjadi lebih proaktif dalam memastikan penyelesaian sepenuhnya proses pindah hak milik, dengan yuran paling wajar RM25."

Perkhidmatan itu terdiri daripada dua fasa, "E-Tukar Hakmilik Sementara", di mana pemilik dipindahkan kepada peniaga kereta terpakai dan "E-Tukar Hakmilik Sukarela", kepada pembeli.

"Dalam fasa E-Tukar Hakmilik Sementara, kesemua liabiliti akan jatuh kepada para wakil penjual.

"Objektifnya ialah untuk melindungi penjual dan oleh itu membebaskan mereka daripada sebarang isu berkaitan dengan kereta semasa "fasa pemindahan" sebelum dijual kepada pemilik seterusnya," kata beliau dalam persidangan akhbar selepas mesyuarat agung tahunan syarikat di sini Khamis.

MyEG juga akan menyediakan latihan untuk wakil penjual kereta terpakai dan syarikat kewangan kerana kebanyakan pindah hak milik kereta selalu akan melalui sama ada satu pihak, dan proses akan jadi lebih cekap dan pada masa yang sama mengurangkan kos.

Sementara itu, mengenai pendapatan, Norraesah berkata pada masa ini, sumbangan tertinggi ialah daripada JPJ, iaitu kira-kira 60 peratus.

Beliau juga berkata MyEG akan memperkenalkan projek perkhidmatan cukai, di mana RM40 juta perbelanjaan modal telah diperuntukkan untuk membeli kelengkapan untuk memasangnya, bersama dengan 100 kiosk yang lain. - BERNAMA

iklan

Video

Selasa, 12 Disember 2017 5:41 PM

Jom Lepak Tempat 'Best' Tapi Percuma

Selasa, 12 Disember 2017 8:30 AM

Isteri Pertama Kena Kuat, Tak Boleh Lemah - Elizad

Isnin, 11 Disember 2017 9:00 AM

#BiziBody : De Fam Kantoi Gambar Selfie

Ahad, 10 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Aziz Harun - Jangan

Jumaat, 8 Disember 2017 10:55 PM

Abam Bocey Malu Manja Dengan Isteri Depan Kamera

Jumaat, 8 Disember 2017 8:15 PM

Malaysia Tak Diam Diri, Terus Bela Nasib Palestin

Jumaat, 8 Disember 2017 2:02 PM

Zarul Husin Takut Tua

Jumaat, 8 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Awi Rafael - Kau Di Hatiku

Kolumnis

iklan

Iklan