3,000 Warga Asing Dikesan Miliki Lebih Satu Identiti

Diterbitkan: Khamis, 15 Disember 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Hampir 3,000 warga asing dikesan mempunyai lebih daripada satu identiti dan antara mereka mempunyai rekod jenayah, kata Ketua Pengarah Jabatan Imigresen, Datuk Alias Ahmad.

Beliau berkata, jumlah itu termasuk warga asing yang mempunyai lebih daripada satu dokumen perjalanan yang dikenal pasti sebelum pelaksanaan sistem biometrik pada 1 Jun lalu.

“Kami mendapatkan kerjasama daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Polis Antarabangsa (Interpol) bagi mengesan dan menahan mereka,” katanya kepada The Star pada Rabu.

Difahamkan, antara mereka yang disenaraihitamkan merupakan warga asing di kalangan ahli perniagaan dari negara-negara jiran, Amerika Syarikat, Jerman, Kanada dan United Kingdom.

Alias berkata, warga asing yang mempunyai lebih satu dokumen tidak begitu membimbangkan kerana mereka masih orang yang sama.

“Kita berasa curiga terhadap mereka yang memiliki lebih daripada satu identiti kerana segelintir mereka mempunyai rekod jenayah.

“Penukaran identiti tersebut bagi mengelak daripada mereka dikesan dan ditahan oleh pihak berkuasa.

“Kita perlu mengetahui apakah tujuan mereka mempunyai lebih daripada satu identiti,” katanya.

Dalam pada itu, Alias berkata, terdapat kemungkinan mereka yang mempunyai lebih daripada satu dokumen telah disenaraihitamkan dan terpaksa menggunakan pasport palsu.

“Mereka mungkin menggunakan pasport yang dicuri atau mendapatkannya daripada sindiket yang menjual pasport di pasaran gelap.

“Terdapat juga keadaan di mana warga asing ‘menjual’ kewarganegaraan mereka secara persendirian kepada pihak lain,” katanya.

iklan

Video

Jumaat, 15 Disember 2017 2:27 PM

Biarlah Ia Berlalu" - Adi Putra

Jumaat, 15 Disember 2017 11:51 AM

Aksi 'Rempit' Fasha Sandha Jadi Perhatian

Jumaat, 15 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Pesawat - Luluh

Khamis, 14 Disember 2017 1:00 PM

Peminat Lega Tiada Suara 'Kepit' Sajat

Rabu, 13 Disember 2017 9:00 AM

Jadi Pilihan Pekin Ibrahim, Siapa Donny Alamsyah?

Selasa, 12 Disember 2017 5:41 PM

Jom Lepak Tempat 'Best' Tapi Percuma

Selasa, 12 Disember 2017 8:30 AM

Isteri Pertama Kena Kuat, Tak Boleh Lemah - Elizad

Kolumnis

iklan

Iklan