Pegawai Bank Perlu Dilengkapi Pengetahuan Mengenai Biojisim - Berita Semasa | mStar

Pegawai Bank Perlu Dilengkapi Pengetahuan Mengenai Biojisim

Diterbitkan: Jumaat, 9 Disember 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Bank-bank di Malaysia mesti mempunyai pegawai yang mempunyai pengetahuan mengenai biojisim bagi meningkatkan pembabitan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dalam segmen ekonomi yang semakin pesat berkembang itu.

Penasihat teknikal kepada Inisiatif Pengeluaran Lestari Biojisim Kesatuan Eropah-Malaysia (Biomass-SP), Datuk Leong Kin Mun berkata PKS, sebahagian besarnya terdiri daripada projek permulaan, menghadapi masalah memperoleh pembiayaan bagi mengkomersilkan cadangan masing-masing.

"Isunya bukan disebabkan bank tidak mahu membiayai projek biojisim, tetapi mereka tidak mempunyai pengetahuan mengenai subsegmen biojisim.

"Apabila syarikat memohon pinjaman, pegawai bank berkata mereka tidak mengetahui mengenai produk seperti itu dalam biojisim, dan oleh itu syarikat berkenaan, tanpa sebarang pilihan, tidak mengkomersilkan produk mereka," katanya kepada pemberita selepas pelancaran awal Persidangan Perkongsian Perniagaan dan Amalan Terbaik Biojisim EU-Asia 2012.

Leong berkata kebanyakan PKS Malaysia memilik pinjaman bank disebabkan ia lebih mudah diurus dan perniagaan itu masih dalam kawalan khusus syarikat.

Beliau berkata Biojisim-SP merancang melaksanakan inisiatif untuk mendidik penggiat sektor perbankan mengenai pentingnya pembiayaan untuk syarikat permulaan dalam sektor biojisim.

"Kami merancang menganjurkan program pembangunan kapasiti supaya bank dapat memahami lebih baik mengenai cara untuk memenuhi dan membiayai projek-projek biojisim," katanya.

Selepas persidangan dari 7 hingga 10 Mei itu, Biojisim-SP merancang menghantar memorandum kepada kerajaan memandangkan hanya kerajaan melalui Kementerian Kewangan boleh meminta Bank Negara Malaysia mengeluarkan kenyataan kepada bank-bank lain, katanya. - BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan