Malaysia Pada Kedudukan Baik Berdepan Persekitaran Mencabar:Zeti - Berita Semasa | mStar

Malaysia Pada Kedudukan Baik Berdepan Persekitaran Mencabar:Zeti

Diterbitkan: Jumaat, 9 Disember 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Malaysia mempunyai ekonomi domestik yang kukuh dan dengan itu, berada pada kedudukan yang lebih baik untuk menghadapi persekitaran mencabar daripada krisis zon euro, kata Gabenor Bank Negara Malaysia Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz.

"Krisis zon euro telah menimbulkan ketidakpastian yang besar. Ia telah menghasilkan turun naik yang ketara.

"Tetapi, perkara yang ingin saya tekankan ialah, kerana pasaran kita sekarang lebih maju, institusi kewangan kita lebih kuat dan bank pusat telah membina penampan dan rizab kita sangat tinggi, kita boleh menghadapi turun naik dengan lebih baik," kata beliau kepada pemberita selepas pelancaran MobileLink bank pusat di sini pada Jumaat.

MobileLink merupakan sebahagian daripada usaha bank dalam mempromosikan kemasukan kewangan dengan meluaskan jangkauan kepada masyarakat yang lebih luas.

"Sudah tentu, kita akan terjejas. Kami akan terjejas mungkin melalui saluran perdagangan dan melalui pasaran kewangan tetapi kita dalam kedudukan yang lebih baik.

"Ekonomi kita kini lebih pelbagai dan kita mempunyai ekonomi domestik yang kukuh," kata beliau.

Zeti berkata, sektor eksport Malaysia akan terjejas tetapi ekonomi dalam negeri akan terus kukuh, berkembang pada kadar antara enam dan tujuh peratus, disokong oleh pelaburan dan penggunaan domestik yang kukuh.

Beliau berkata, kerajaan kini melaksanakan banyak projek yang diumumkan sebelum ini dan Malaysia telah mendapat aliran masuk pelaburan langsung asing ke dalam bidang pertumbuhan baru.

"Semua ini akan menyokong kita dalam masa yang lebih mencabar.

"Kita juga mempunyai fleksibiliti dasar. Sektor korporat dan sektor isi rumah kita tidak terlebih dimanfaatkan.

"Ini penting kerana ini merupakan isu-isu yang dihadapi negara-negara berdepan dengan krisis, terlebih memanfaatkan sektor awam dan swasta dan mereka mempunyai pengangguran yang tinggi.

"Kita tidak menghadapi semua ini dan mempunyai akses kepada pembiayaan berterusan," katanya.

Zeti berkata negara ini tidak pernah menghadapi gangguan atau gangguan dalam aliran kredit.

"Semua ini adalah sangat, sangat kritikal dalam menyokong ketersediaan kita bertahan persekitaran yang mencabar ini," kata beliau. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan