Kementerian Pertahanan Lanjut Kontrak Dengan MAS - Berita Semasa | mStar

Kementerian Pertahanan Lanjut Kontrak Dengan MAS

Diterbitkan: Jumaat, 9 Disember 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kementerian Pertahanan (MINDEF) pada Khamis mengumumkan pelanjutan kontrak Malaysia Airlines (MAS) untuk mengangkut anggota tentera Malaysia yang menyertai kontinjen Malcom di bawah misi pengaman Pasukan Interim Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) di Lubnan (Malcom-Unifil) mulai 2012 hingga 2014.

Surat hasrat itu diserahkan oleh Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan Datuk Seri Dr Ismail Ahmad kepada Ketua Bahagian Haji dan Sewa Malaysia Airlines, Hisham Haron, disaksikan oleh Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Menerusi kontrak itu, MAS akan mengangkut dua pasukan seramao 5,430 anggota pengaman, masing-masing pada Julai dan Oktober 2012 hingga 2014, antara Kuala Lumpur dan Beirut.

MAS sudah membentuk unit khas bagi memastikan semua aspek pergerakan MALCON-UNIFIL diurus dengan cekap.

Pada majlis yang berlangsung sempena Pameran Maritim Udara Antarabangsa Langkawi (LIMA 2011) itu, MAS turut menandatangani perjanjian dengan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) untuk menyediakan sokongan logistik darat untuk anggota ATM dan keluarga yang terbang menggunakan penerbangan berjadual MAS antara Kuala Lumpur dan Sabah dan Sarawak serta Labuan.

Bahagian Haji dan Sewa MAS menandatangani perjanjian Operasi MALCON-UNIFIL pada Januari 2007.

Sebagai kontraktor udara PBB, bahagian Haji dan Sewa MAS juga menjalankan beberapa operasi untuk Pasukan Polis Diraja Malaysia dan Polis Filipina dalam misi pengaman PBB di Timor Leste (UNMIT & UNIPOL) selain misi UNIFIL Indonesia ke Lebanon. - BERNAMA

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan