"Naik Kapal Selam Tak Semestinya Hapuskan Persepsi Negatif Umum" - Guan Eng - Berita Semasa | mStar

"Naik Kapal Selam Tak Semestinya Hapuskan Persepsi Negatif Umum" - Guan Eng

Diterbitkan: Khamis, 8 Disember 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

GEORGE TOWN: Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata, menerima pelawaan daripada Menteri Pertahanan untuk menyelam bersama kapal selam negara KD Tun Razak tidak bermakna ini akan menghapuskan persepsi negatif mengenainya.

Beliau berkata, langkah ini juga tidak bermakna yang mereka akan melupakan bagaimana Kerajaan Persekutuan gagal menjelaskan isu berkaitan dengan dakwaan terdapatnya kecacatan teknikal pada pembinaannya dan juga harganya yang begitu tinggi.

Lim juga berkata yang beliau sebenarnya mencabar Zahid untuk menjawab segala persoalan yang menyelubungi isu mengenai kapal selam itu Mac tahun lalu dan kenapa hanya selepas 21 bulan barulah beliau dipelawa untuk menaiki KD Tun Razak.

“Adakah ini bermakna, mereka mengambil masa yang begitu lama untuk membetulkan apa juga kecacatan teknikal yang menghalang kapal selam itu daripada boleh menyelam?,” tanya Lim.

Penangguhan yang begitu lama katanya hanya mencetuskan lebih banyak keraguan mengenai kos yang terpaksa dikeluarkan untuk menyelenggara kapal selam itu.

“Memang saya akan pergi ke LIMA dan menyahut cabaran yang dibuat oleh Zahid itu tetapi umum masih lagi menunggu jawapan yang menyakinkan tentang mengapa kos kapal selam ini terlalu tinggi dan juga kos penyelenggaraannya yang juga terlalu tinggi,” kata Lim.

Menurut beliau, sekiranya terdapat kecacatan teknikal, kapal selam itu wajar diserah balik kepada pembuatnya sebagaimana amalan antara pembeli dan penjual.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan