Kementerian Teliti Pengwujudan Skim Insurans Kesihatan Sosial

Diterbitkan: Khamis, 8 Disember 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan sedang meneliti rancangan untuk mewujudkan skim insurans kesihatan sosial (SHI) dalam usaha memastikan pesara swasta dilindungi daripada sebarang risiko menghidapi penyakit kronik.

Timbalan Menteri berkenaan Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berkata, skim yang berasaskan perkongsian kos dan risiko yang adil itu memberi peluang kepada semua golongan masyarakat untuk saling membantu tanpa mengira peringkat umur, termasuk mereka yang menghidap penyakit kronik.

"Melaui skim ini, para pesara juga boleh mendapat rawatan di klinik dan hospital sama ada di sektor swasta mahupun kerajaan," katanya ketika menjawab soalan Senator Datuk Mohammed Najeeb Abdullah.

Mohammed Najeeb ingin tahu mengenai langkah kerajaan dalam memastikan pesara swasta dilindungi dengan skim insurans kesihatan memandangkan kos perubatan dan rawatan semakin meningkat di samping risiko mendapat penyakit kronik pada usia persaraan.

Rosnah berkata, caruman untuk SHI pula akan melibatkan gabungan sumbangan daripada kerajaan, pihak majikan dan pekerja manakala pesara yang tidak berkemampuan akan mendapat bantuan pembiayaan daripada kerajaan.

Bagaimanapun, beliau berkata pelaksanaan skim di bawah program transformasi sistem kesihatan negara ini perlu dirancang dengan berhati-hati dan teliti agar dapat diterima pakai dan tidak membebankan rakyat pada masa akan datang. - BERNAMA

iklan

Video

Selasa, 12 Disember 2017 8:30 AM

Isteri Pertama Kena Kuat, Tak Boleh Lemah - Elizad

Isnin, 11 Disember 2017 9:00 AM

#BiziBody : De Fam Kantoi Gambar Selfie

Ahad, 10 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Aziz Harun - Jangan

Jumaat, 8 Disember 2017 10:55 PM

Abam Bocey Malu Manja Dengan Isteri Depan Kamera

Jumaat, 8 Disember 2017 8:15 PM

Malaysia Tak Diam Diri, Terus Bela Nasib Palestin

Jumaat, 8 Disember 2017 2:02 PM

Zarul Husin Takut Tua

Jumaat, 8 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Awi Rafael - Kau Di Hatiku

Khamis, 7 Disember 2017 8:00 PM

Nadzmi Adhwa Dikurung Selepas Kantoi Dadah

Kolumnis

iklan

Iklan