27, 935 Pegawai Lantikan Kontrak, Sementara Berkhidmat Dalam Sektor Awam Persekutuan

Diterbitkan: Khamis, 8 Disember 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Seramai 27,935 pegawai lantikan kontrak dan sementara sedang berkhidmat dalam perkhidmatan awam persekutuan sehingga 1 Disember tahun ini, persidangan Dewan Negara diberitahu pada Khamis.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Liew Vui Keong berkata, faedah yang diterima oleh pegawai yang bertaraf kontrak adalah sama dengan skim perkhidmatan pegawai tetap merangkumi gaji, elaun serta ganjaran setelah pegawai memenuhi tempoh kontrak perkhidmatan ke satu ketika dan memberi perkhidmatan yang memuaskan.

"Pegawai lantikan kontrak juga diberikan kemudahan perubatan percuma di hospital dan klinik kerajaan semasa dalam tempoh perkhidmatan," katanya ketika menjawab soalan Senator Datuk Chiw Tiang Chai mengenai jumlah kakitangan kontrak, sambilan dan sementara dalam perkhidmatan awam.

Sementara itu, Liew berkata kerajaan tidak bercadang mengurangkan jumlah kakitangan awam sedia ada melalui penamatan atau pembuangan pekerja.

Bagaimanapun, beliau berkata saiz dan sumber manusia dalam sektor awam akan disusun untuk mencapai penggunaan tenaga yang optimum melalui pelaksanaan Dasar Perkhidmatan Awam.

Menurutnya tenaga kerja sedia ada akan digembleng melalui beberapa strategi termasuk kawalan saiz, semakan skim perkhidmatan, kajian pertindihan fungsi agensi, penjajaran fungsi utama perkhidmatan, peluasan perkhidmatan yang boleh dialih daya dan 'reengineering' proses kerja. - BERNAMA

iklan

Video

Isnin, 18 Disember 2017 2:45 PM

Kecoh Naim Daniel 'Berduet' Dengan Hantu

Ahad, 17 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: InTeam - Kasih Kekasih

Jumaat, 15 Disember 2017 2:27 PM

Biarlah Ia Berlalu" - Adi Putra

Jumaat, 15 Disember 2017 11:51 AM

Aksi 'Rempit' Fasha Sandha Jadi Perhatian

Jumaat, 15 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Pesawat - Luluh

Khamis, 14 Disember 2017 1:00 PM

Peminat Lega Tiada Suara 'Kepit' Sajat

Rabu, 13 Disember 2017 9:00 AM

Jadi Pilihan Pekin Ibrahim, Siapa Donny Alamsyah?

Kolumnis

iklan

Iklan