Kurang Kemudahan Punca SRS Tidak Aktif - Chor - Berita Semasa | mStar

Kurang Kemudahan Punca SRS Tidak Aktif - Chor

Diterbitkan: Sabtu, 26 November 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

ALOR SETAR: Kekurangan kemudahan dan peralatan bagi melengkapkan aktiviti rondaan menyebabkan sesetengah kumpulan Skim Rondaan Sukarela (SRS) tidak aktif dan tidak dapat menjalankan tugas dengan baik di kawasan perumahan mereka.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Chor Chee Heung berkata, kumpulan SRS tidak mempunyai dana kewangan yang mencukupi untuk menyediakan kemudahan serta peralatan untuk menjalankan rondaan dengan lebih kerap.

"Saya percaya di kawasan Rukun Tetangga (RT) yang dipimpin oleh Adun Barisan Nasional (BN) sudah pasti mereka telah mendapat peruntukan kewangan yang cukup bagi melaksanakan tugas tersebut.

"Namun bagi sesetengah kawasan yang ditakluk pakatan pembangkang dan tidak aktif menjalankan rondaan SRS, saya akan kemukakan masalah tersebut di Parlimen bagi membolehkan kerajaan pusat menyumbang sedikit peruntukan kewangan," katanya kepada pemberita di sini, Sabtu.

Katanya, di Kedah terdapat 142 kumpulan SRS yang dianggotai lebih 4,000 anggota yang melaksanakan tugas bagi memastikan kesejahteraan dan keselamatan kawasan perumahan masing-masing daripada berlaku jenayah.

"Saya berharap lebih ramai masyarakat di negeri ini menyertai anggota SRS di kawasan masing-masing bagi membanteras dan mengurangkan kegiatan jenayah di kawasan perumahan mereka," kata Chor.

Selain itu beliau berkata, penglibatan anggota SRS menyertai Pasukan Khas Sukarelawan Rukun Tetangga (PKS-RT) dilihat usaha terbaik untuk memberi perkhidmatan membantu mangsa bencana alam seperti banjir yang berlaku di negeri ini.

Pasukan PKS-RT itu terdiri daripada 33 anggota SRS dan mendapat latihan khas oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan beberapa agensi terlibat sebagai persediaan melaksanakan tugas dengan lebih baik.

Malam tadi, Chor bersama anggota SRS Taman Wira Mergong dekat sini melakukan rondaan di kawasan perumahan tersebut bagi meninjau sendiri aktiviti rondaan oleh SRS selain mengenal pasti masalah yang dihadapi mereka.

Beliau turut mengumumkan peruntukan sebanyak RM20,000 kepada 10 kawasan RT dalam kawasan Parlimen Alor Setar yang beliau selaku wakil rakyatnya. - BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan