Nasib Lima Pemimpin SPDP Akan Diketahui Jumaat Ini - Berita Semasa | mStar

Nasib Lima Pemimpin SPDP Akan Diketahui Jumaat Ini

Diterbitkan: Selasa, 22 November 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Nasib lima pemimpin Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP) akan diketahui Jumaat ini apabila Majlis Tertinggi parti itu membincangkan hasil siasatan Jawatankuasa Disiplin parti itu.

Presiden SPDP Tan Sri William Mawan ketika dihubungi mengesahkan bahawa jawatankuasa itu telah menyiapkan laporan dan akan membentangkan serta membincangkannya pada mesyuarat Majlis Tertinggi parti 25 November ini.

"Terserah kepada anggota Majlis Tertinggi untuk membuat keputusan terhadap hasil siasatan itu," katanya dalam satu SMS ringkas kepada Bernama Selasa.

Kelima-lima pemimpin berkenaan dirujuk kepada Jawatankuasa Disiplin parti kerana gagal menghadiri mesyuarat Majlis Tertinggi parti sejak dua tahun lepas setelah menyerbu keluar daripada satu mesyuarat MT berikutan perselisihan faham dengan parti pada 23 Januari 2010.

Pemimpin berkenaan ialah Naib Presiden Kanan Datuk Peter Nansian yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tasik Biru; Naib Presiden Sylvester Entri Muran (ADUN Marudi); Naib Presiden Datuk Dr Tiki Lafe yang juga Anggota Parlimen Mas Gading; Ketua Penerangan Paulus Palu Gumbang (ADUN Batu Danau) dan seorang Anggota Majlis Tertinggi Rosey Yunus (ADUN Bekenu).

Kelima-lima pemimpin, yang dilabelkan sebagai 'Rebels Five' dan 'Group of Five' ketika dihubungi enggan mengulas apa-apa sementara menunggu keputusan Majlis Tertinggi.

Ditanya sama ada Majlis Tertinggi akhirnya akan memecat mereka daripada parti, Setiausaha Pengelola parti Paul Igai berkata "apa jua berkemungkinan boleh berlaku" tetapi ia bergantung kepada keputusan majoriti anggota Majlis Tertinggi parti itu. - BERNAMA

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan