Pendidik Disaran Dalami Konsep 1Malaysia - Berita Semasa | mStar

Pendidik Disaran Dalami Konsep 1Malaysia

Diterbitkan: Khamis, 17 November 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KOTA KINABALU: Para pendidik disaran mendalami dan mengamalkan konsep 1Malaysia serta menjadikannya sebahagian daripada kehidupan mereka.

Ketika membuat saranan itu, Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Dr Yee Moh Chai berkata ini kerana peranan dan tanggungjawab pendidik khususnya guru sekolah amat penting dalam menyumbang ke arah pembangunan negara.

Katanya ini termasuk melahirkan generasi muda yang berilmu dan berdaya saing serta mempunyai jati diri bangsa yang setia.

Yee berkata para pendidik bukan sahaja wajib mempunyai ilmu pengetahuan dalam mata pelajaran yang diajar setiap hari kepada murid-murid tetapi juga mempunyai ilmu pengetahuan yang lain termasuk dasar kerajaan dan isu semasa.

"Ini penting, kerana tanpa kita faham suatu dasar kerajaan yang hendak dilaksanakan, kita tidak boleh memberi kefahaman kepada murid-murid termasuk konsep 1Malaysia yang diilhamkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak," katanya ketika berucap pada majlis perasmian program Bicara 1Malaysia (Sekolah Vernikular) anjuran Jabatan Penerangan Sabah di sini, Khamis.

Yee berkata penganjuran program itu tepat pada masanya terutama membantu para pendidik menambah sedikit sebanyak maklumat berkaitan konsep 1Malaysia yang antara lain mengutamakan perpaduan. -BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan