Pembangkang Gesa ROS Perjelas Status Pendaftaran Pakatan Rakyat - Berita Semasa | mStar

Pembangkang Gesa ROS Perjelas Status Pendaftaran Pakatan Rakyat

Diterbitkan: Selasa, 15 November 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Pakatan Rakyat menggesa Pendaftar Pertubuhan (ROS) mengeluarkan maklumat hitam putih berhubung status permohonan mereka untuk didaftarkan sebagai gabungan parti politik yang sah.

Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR), Saifuddin Nasution Ismail berkata, surat rasmi berhubung status terkini permohonan Pakatan Rakyat yang dianggotai PKR, PAS dan DAP perlu bagi memastikan gabungan pembangkang itu mengambil tindakan lanjut mengenai pendaftarannya.

"ROS perlu buat keputusan hitam putih terhadap status permohonan terdahulu yang membabitkan Datuk Zaid Ibrahim. Kalau tolak, nyatakan sebabnya. Munkin mereka akan beri alasan bahawa Datuk bukan lagi anggota.

"Tapi bila kita terima (surat rasmi), kita akan kemukakan permohonan baru sepantas mungkin selepas mendapat kelulusan Majlis Presiden," katanya di bangunan Parlimen di sini, Selasa.

Menurut Saifuddin, kekeliruan mengenai status pendaftaran Pakatan Rakyat timbul apabila Ketua Pengarah ROS, Datuk Abdul Rahman Othman mengeluarkan kenyataan bahawa pakatan pembangkang itu tidak mengemukakan permohonan baru selepas Zaid meninggalkan PKR.

"Ketua Pengarah ROS keluarkan kenyataan politik mencabar Pakatan Rakyat apabila mengatakan kita tidak mengemukakan permohonan baru setelah Datuk Zaid meninggalkan Pakatan Rakyat.

"Ditegaskan, kita telah mengambil langkah sewajarnya apabila menggantikan Datuk Zaid dengan Datuk Kamaruddin Jaafar sebagai penyelaras Pakatan Rakyat.

"Permohonan itu telah dikemukakan kepada Ketua Penolong Pengarah bahagian Pengurusan Pertubuhan yang waktu itu enggan menerima bagi pihak ROS kerana permohonan terdahulu masih belum dimuktamadkan oleh ROS.

"Keenggenan mereka menerima menyebabkan permohonan itu tertangguh," katanya.

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan