Pelihara Hubungan Dua Hala Malaysia - Indonesia Melalui Kerjasama NGO

Diterbitkan: Selasa, 15 November 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

JAKARTA: Hubungan dua hala Malaysia-Indonesia peringkat masyarakat yang sering diganggu isu bilateral seperti masalah tenaga kerja Indonesia dan masalah sempadan darat dan maritim, boleh ditangani dengan jalinan kerjasama peringkat pertubuhan bukan kerajaan (NGO) antara kedua-dua negara.

Sebuah NGO terbesar di Indonesia, Kesatuan Organisasi Serbaguna Gotong-Royong (KOSGORO) percaya hubungan kerjasama peringkat NGO boleh membawa manfaat baik dalam usaha mensejahterakan masyarakat kedua-dua negara.

Selain itu, NGO-NGO berkenaan boleh memainkan peranan memberi penjelasan mengenai sesuatu isu sehingga ia dapat mendinginkan kembali suasana.

Setiausaha Agung KOSGORO Syahrul Bungamayang berkata kesatuan itu bersedia untuk bekerjasama dengan NGO di Malaysia dalam usaha merapatkan hubungan sosial kedua-dua negara.

"Kita ingin bekerjasama dengan NGO di Malaysia dalam usaha meningkatkan kesejahteraan masyarakat tidak hanya di bidang ekonomi, tapi juga di bidang lain seperti pendidikan, kesihatan dan sosio-budaya.

Syahrul berkata pada masa ini hubungan KOSGORO dengan Malaysia lebih banyak bertumpu kepada bidang ekonomi dan tenaga kerja.

Kesatuan itu, melalui Badan Pengembangan Sumber Daya Manusia (BPSDM) pernah menjalin hubungan kerjasama dengan sebuah konsortium tenaga kerja di Malaysia.

"Sampai sekarang KOSGORO tidak melihat perbezaan persepsi antara pimpinan kerajaan kedua-dua negara," katanya.

Kosgoro kini mempunyai lebih enam juta anggota di seluruh Indonesia termasuk anggota Parlimen yang mewakili hampir semua parti politik serta NGO beraliran agama seperti dari Nahdatul Ulama (NU) dan Muhammadiah.

"Kita sebagai NGO yang berkecuali, berperanan menjelaskan perkara sebenar, tidak memihak kepada sesiapa tetapi menyatakan kedudukan sebenar sehingga masyarakat memperolehi maklumat sebenarnya," katanya.

Syahrul berharap NGO-NGO di Malaysia menyambut baik saranan beliau dan turut aktif membantu memelihara hubungan masyarakat kedua-dua negara untuk kepentingan dan faedah bersama. - BERNAMA

iklan

Video

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 5:42 PM

Apa Terjadi Dengan Wartawan mStar?

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan