NFC: PKR Cabar Khairy Debat - Berita Semasa | mStar

NFC: PKR Cabar Khairy Debat

Diterbitkan: Isnin, 14 November 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada Isnin mencabar Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin bersemuka dalam debat terbuka bagi membincangkan mengenai isu kontroversi berkaitan ternakan lembu fidlot di bawah kendalian National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFC).

Pengarah Strategi PKR, Mohd Rafizi Ramli berkata, debat terbuka merupakan jalan terbaik bagi merungkai kekusutan dakwaan skandal NFC serta memberi peluang kepada rakyat mendapatkan penjelasan terpeinci.

"Khairy banyak membuat kenyataan di twitter, media baru, akhbar dan Parlimen yang menyerang saya mengenai pendedahan NFC. Setiap kenyataan akhbar atau rencana saya akan dijawab oleh beliau.

"Saya langsung tidak terfikir skandal ini menarik minat beliau kerana ia membabitkan Ketua Wanita Umno, bukan Ketua Pemuda Umno," katanya di lobi Parlimen di sini, Isnin.

Kontroversi isu projek ternakan lembu di Gemas, Negeri Sembilan ini bermula apabila pembangkang mendedahkan beberapa dakwaan berkaitan penyelewengan peruntukan kerajaan terhadap projek berkenaan.

Mengulas lanjut Mohd Rafizi berkata, cabaran debat terhadap Khairy dibuat memandangkan Ahli Parlimen Rembau itu begitu lantang mempertahankan isu NFC.

"Sejak PKR mendedahkan perkara ini, beliau menjadi satu-satunya pemimpin Umno yang paling lantang membela NFC.

"Beliau juga dengan sukarela menjawab pelbagai persoalan walaupun beliau tidak ada apa-apa portfolio dalam kerajaan," katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan