Fernandes: Rancangan Syarikat Penerbangan Super-Premium Hanya Satu Idea - Berita Semasa | mStar

Fernandes: Rancangan Syarikat Penerbangan Super-Premium Hanya Satu Idea

Diterbitkan: Isnin, 14 November 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia Tan Sri Tony Fernandes pada Isnin menyangkal laporan berita bahawa beliau merancang memulakan operasi syarikat penerbangan super-premium baharu serantau yang dipanggil Caterham Jet.

"Ia hanya satu idea," katanya kepada pemberita di sini.

"Tidak ada perancangan Caterham seperti apa yang dilaporkan akhbar," jelasnya. Bagaimanapun, beliau berkata idea syarikat penerbangan super-premium baharu yang masih belum ada dalam pasaran Asean merupakan satu yang baik. Beliau berkata sebarang pembabitan dalam syarikat penerbangan super-premium seumpama itu, yang akan menyediakan perkhidmatan tanpa masalah dan lebih mesra perniagaan berbanding syarikat penerbangan konvensional, akan membawa kepada Malaysia Airlines.

Dengan kerjasama antara AirAsia dan Malaysia Airlines, beliau berkata, ia akan memberi faedah bagi industri penerbangan Malaysia kerana kedua-dua syarikat penerbangan itu berpeluang mendapat manfaat daripada kolaborasi tersebut.

Beliau berkata ia juga akan membantu kedua-dua syarikat penerbangan itu berkembang dan meraih keuntungan.

Agensi berita asing, memetik sumber penerbangan yang enggan namanya disiarkan melaporkan bahawa Fernandes merancang memulakan syarikat penerbangan super-premium serantau baharu yang di panggil Caterham Jet untuk bersaing dengan syarikat penerbangan Australia, Qantas. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan