Gerakan Sokong PPSMI Di Sekolah Menengah

Diterbitkan: Jumaat, 4 November 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Parti Gerakan mahu kerajaan mendengar permintaan rakyat berhubung isu Pembelajaran dan Pengajaran Sains dan Matematik Dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) sejajar dengan semangat 'Rakyat Didahulukan', kata Timbalan Setiausaha Agungnya Liang Teck Meng.

Beliau berkata pendirian Gerakan dalam PPSMI ialah ia seharusnya dilaksanakan di sekolah menengah manakala Sains dan Matematik diajar menggunakan bahasa ibunda di peringkat rendah.

"Faktor pertimbangan untuk menggunakan bahasa Inggeris untuk mengajar Sains dan Matematik bukan lagi tentang meningkatkan penggunaan bahasa Inggeris, sebaliknya untuk menghubungkan pendidikan menengah dengan pendidikan tinggi," katanya menerusi kenyataan yang dikeluarkan di sini, Khamis.

Sebagai contoh, Liang berkata beliau mempelajari subjek Sains dan Matematik dalam bahasa Cina di peringkat sekolah rendah manakala kedua-dua subjek berkenaan diajar dalam bahasa Inggeris semasa beliau berada di sekolah menengah.

"Sistem ini banyak membantu saya menguasai pelajaran ketika saya meneruskan pengajian peringkat tinggi di luar negara. Kami tidak menafikan bahawa ada banyak kaedah lain untuk meningkatkan bahasa Inggeris, bagaimanapun, kita perlu mengambil kira faktor persekitaran global sebagai pertimbangan," katanya.

Liang berkata tidak dinafikan bahawa bahasa Inggeris masih menjadi bahasa peneraju dalam Sains dan Matematik dengan sebahagian besar buku teks dan buku rujukan di universiti adalah dalam bahasa Inggeris.

"Lagi pun, jika Malaysia benar-benar serius untuk menjadi sebuah negara maju, kita perlu mara ke arah inovasi dan kreativiti yagn semestinyalah akan membabitkan penggunaan bahasa Inggeris sekiranya kita hendak menjalin kerjasama dengan negara lain dalam bidang penyelidikan dan pembangunan," kata Liang. -BERNAMA

iklan

Video

Jumaat, 24 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Harry - Abang Lori Tenonenonet

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan