Kedudukan Kelompok Jemaah Haji Malaysia Di Arafah Tahun Ini Agak Baik - Berita Semasa | mStar

Kedudukan Kelompok Jemaah Haji Malaysia Di Arafah Tahun Ini Agak Baik

Diterbitkan: Jumaat, 28 Oktober 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

MEKAH: Menjelang tiba hari wukuf dalam tempoh kira-kira seminggu lagi, khemah-khemah untuk jemaah haji dan petugas Tabung Haji berwukuf di Arafah kini sudah mula giat dinaikkan.

Ketua Rombongan Haji Datuk Syed Salleh Syed Abdul Rahman berkata lokasi jemaah haji Malaysia tahun ini agak baik berbanding tahun-tahun sebelum ini kerana kedudukannya yang hampir dengan jalan besar.

Bercakap kepada kumpulan media Tabung Haji ketika ditemui semasa meninjau persiapan di Arafah, beliau berkata kedudukan yang hampir dengan jalan besar akan memudahkan lagi operasi mengangkut jemaah haji antara Mekah, Arafah, Muzdalifah dan Mina nanti.

Beliau berkata ketika ini pihak Tabung Haji sedang memperincikan lokasi untuk didirikan khemah-khemah jemaah haji dan petugas, di samping khemah khusus untuk pelbagai kemudahan seperti khemah khidmat perubatan, khidmat memasak, dan sebagainya.

Katanya khemah khas buat kumpulan warga emas yang terpilih untuk mendapat khidmat bantuan percuma petugas secara 'one-to-one' pula akan ditempatkan berhampiran dengan khemah petugas, khemah makanan dan perubatan untuk kemudahan mereka.

Syed Salleh berkata jemaah haji dijangka mula bergerak ke Arafah selepas solat Jumaat pada 4 Nov dan bas-bas yang disediakan akan membuat tiga perjalanan bagi membawa semua jemaah dan petugas ke Arafah, dan kerja-kerja mengangkut jemaah dijangka tamat tengah malam.

Sementara itu, Syed Salleh berkata sehingga kini 97 peratus jemaah haji Malaysia sudah sampai ke tanah suci, dan penerbangan terakhir membawa jemaah Malaysia memasuki Mekah dari Jeddah ialah pada 30 Okt. - BERNAMA

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan