Kusus Pra-Perkahwinan Bantu Kurangkan Perceraian Di Sabah - Berita Semasa | mStar

Kusus Pra-Perkahwinan Bantu Kurangkan Perceraian Di Sabah

Diterbitkan: Khamis, 27 Oktober 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

TAWAU: Kadar perceraian dalam kalangan pasangan Islam di Sabah berkurangan sejak kursus pra-perkahwinan disyaratkan di negeri itu dua tahun lepas.

Penolong Ketua Pengarah, Bahagian Syariah, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah (JHEAINS) Baharudin Alwi berkata kadar perceraian pada masa ini ialah kurang daripada 10 peratus berbanding 10 hingga 12 peratus sebelum kursus pra-perkahwinan berkenaan dikuatkuasakan.

"Punca utama berlaku perceraian adalah masalah nafkah dan jahil terhadap hukum Islam. Setelah penguatkuasaan dilaksanakan pada tahun 2009, kadar perceraian telah menurun," katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian Seminar Belaian Bahtera Kasih, Program Pembangunan Keluarga Islam dan Pembangunan Sosial di sini, Khamis.

Baharudin berkata kebanyakan pasangan yang bercerai itu berumur dalam lingkungan 40an yang telah berkahwin antara lima dan 10 tahun.

Terdahulu, ketika merasmikan program itu, Pembantu Menteri Kewangan Sabah Datuk Tawfiq Abu Bakar Titingan berkata keutuhan institusi kekeluargaan bermula dari rumah, dan sebab itulah, masyarakat Islam perlu sentiasa memperbaiki hubungan keluarga masing-masing bagi memastikan keharmonian sentiasa terjalin.

Beliau juga meminta JHEAINS menganjurkan lebih banyak program dakwah terutama untuk generasi muda memandangkan mereka ini merupakan pewaris kepimpinan negara. -BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan