Sarawak Sedia Kongsi Kepakaran Luar Untuk Tingkatkan Pengeluaran Padi Tempatan - Berita Semasa | mStar

Sarawak Sedia Kongsi Kepakaran Luar Untuk Tingkatkan Pengeluaran Padi Tempatan

Diterbitkan: Selasa, 25 Oktober 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUCHING: Sarawak sedia bekerjasama dengan pakar serta saintis dari luar negara dalam meningkatkan lagi pengeluaran padi tempatan, kata Timbalan Ketua Menteri Tan Sri Alfred Jabu Numpang di sini.

Beliau berkata Sarawak terkenal dengan pelbagai jenis beras yang berpotensi dimajukan untuk pengeluaran secara komersial seperti Beras Bario, Sarawak Beras Biris dan Sarawak Beras Bajong yang kini mendapat persijilan Petunjuk Geografi (GI) daripada Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO).

"Dengan kekayaan pelbagai jenis beras, Sarawak berpotensi untuk mengeluarkan pelbagai jenis lagi padi dengan adanya perkongsian kepakaran serta kajian dengan pakar dari luar," katanya ketika berucap pada Persidangan Beras Sarawak di sini Selasa.

Jabu yang juga Menteri Pemodenan Pertanian berkata antara jenis beras yang berpotensi dan mempunyai nilai pasaran yang tinggi ialah seperti Bali, Mamut, Selasih, Katek Merah, Lemak dan Kenawit.

Menurutnya faktor iklim dunia yang tidak menentu serta bencana yang menimpa beberapa negara pengeluar padi dunia mendorong Sarawak untuk memajukan penanaman padi yang masih lagi menggunakan kaedah tradisional hari ini.

"Saya yakin persidangan padi yang membabitkan beberapa pakar serta saintis akan memberi lebih banyak maklumat dan pengetahuan kepada Sarawak dalam kaedah penanaman padi yang lebih maju," katanya.

Sarawak katanya telah mendapat peruntukan sebanyak RM136 juta tahun ini untuk membangunkan infrastruktur sawah padi serta kajian dan pembangunan untuk spesis padi eksotik dengan jumlah keseluruhan peruntukan sebanyak RM1.8 bilion daripada kerajaan pusat sehingga tahun 2020.

Menurutnya ia termasuk projek tanaman padi di bawah Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA) di Batang Lupar yang meliputi kawasan seluas 5,100 hektar di Bijat/Stumbin hingga ke Lingga Banting. - BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan