UIAM Tidak Sekat Kebebasan Suara Kakitangan Akademiknya Hanya Kerana Kes Aziz Bari - Berita Semasa | mStar

UIAM Tidak Sekat Kebebasan Suara Kakitangan Akademiknya Hanya Kerana Kes Aziz Bari

Diterbitkan: Jumaat, 21 Oktober 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

GOMBAK: Kontroversi yang melanda pensyarah Undang-undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof Dr Aziz Bari tidak akan menjejaskan kebebasan bersuara anggota akademik lain di universiti itu.

Rektor UIAM, Prof Datuk Dr Zaleha Kamaruddin berkata, Peraturan 15 dalam Peraturan Tatatertib Kakitangan UIAM memperjelaskan bahawa kebebasan ahli akademik membuat sebarang kenyataan umum hendaklah tidak bercanggah dengan kepentingan universiti.

"Kita akan meneruskan dengan polisi kita tanpa mengenakan sekatan terhadap mana-mana ahli akademik (untuk berbuat demikian).

"Dan tidak ada sebab bagi mana-mana ahli akademik perlu takut untuk mengeluarkan kenyataan," katanya pada sidang media di UIAM di sini, Jumaat.

Dr Zaleha berkata, kes Abdul Aziz tidak sepatutnya dijadikan alasan kepada ahli akademik UIAM untuk berhenti daripada memberikan pandangan akademik mereka.

"Tetapi mereka perlu faham apa sahaja yang diperkatakan itu untuk hal yang tidak memberi kesan (sehingga menjejaskan kepentingan UIAM).

"Persoalan timbul dalam menyatakan pandangan tersebut secara amnya tidak menjejaskan reputasi universiti," katanya.

Abdul Aziz dipetik sebagai berkata oleh portal Malaysiakini baru-baru ini bahawa tindakan Sultan Selangor campur tangan berhubung isu siasatan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) ke atas Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) itu bukan sesuatu yang lazim dan menyifatkannya sebagai tidak konsisten.

Berikutan isu tersebut, khidmat Abdul Aziz digantung sementara selama tujuh hari berkuat kuasa pada 19 sehingga 25 Oktober sebagai tempoh untuk beliau memberi surat tunjuk sebab kepada pengurusan UIAM berhubung kontroversi kenyataannya itu.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan