Terma, Gaji Pembantu Rumah Ditentukan November - Berita Semasa | mStar

Terma, Gaji Pembantu Rumah Ditentukan November

Diterbitkan: Jumaat, 21 Oktober 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

MELAKA: Malaysia dan Indonesia akan mengadakan rundingan pada 18 dan 19 November depan di Bali, Indonesia berhubung penetapan muktamad terma, termasuk gaji dan faedah-faedah lain, kepada pembantu rumah Indonesia yang diambil bekerja di negara ini.

Menteri Sumber Manusia Datuk Seri Dr S.Subramaniam berkata kemungkinan terdapat 'sedikit kenaikan' pada kadar gaji pembantu rumah Indonesia berikutan mereka dibayar gaji sekiranya diperlukan bekerja pada hari cuti rehat mereka.

"Sebagai contoh, pembantu rumah yang menerima gaji RM600 sebulan sekarang, akan menerima RM150 tambahan sekiranya diperlukan oleh majikan untuk bekerja pada hari cuti rehat yang ditetapkan iaitu sehari bagi seminggu, " katanya kepada pemberita selepas majlis penyampaian sumbangan sempena Deapavali di Dewan Hang Tuah di sini, Jumaat.

Beliau berkata pertemuan pada 18 dan 19 November itu akan melibatkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, Presiden Indonesia Susilo Bambang Yudhoyono, pegawai kementerian kedua-dua negara dan Pasukan Petugas Bersama (JTC) yang ditubuhkan untuk mengendali urusan pengambilan serta penempatan pembantu rumah.

Pada Khamis, sewaktu pertemuan di Mataram, Lombok, Susilo mengumumkan pembantu rumah republik itu dibenarkan dihantar semula ke Malaysia mulai 1 Disember ini, sekali gus menamatkan moratarium lebih dua tahun untuk penghantaran tenaga kerja informal ke Malaysia.

Keputusan mengenai perkara itu diumumkan di akhir mesyuarat delegasi dua hala pada acara perundingan tahunan Malaysia-Indonesia. - Bernama

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan