MTUC Mahu Adakan Piket Bantah Rang Undang-Undang Kerja (Pindaan) 2010 - Berita Semasa | mStar

MTUC Mahu Adakan Piket Bantah Rang Undang-Undang Kerja (Pindaan) 2010

Diterbitkan: Khamis, 6 Oktober 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Mesyuarat Majlis Am Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) yang akan berlangsung pada Isnin depan, jangka memutuskan sama ada untuk menganjurkan piket susulan ataupun sebaliknya sebagai bantahan terhadap hasrat kerajaan untuk meminda Rang Undang-Undang Kerja (Pindaan) 2010.

Presidennya, Khalid Atan berkata, kemungkinan piket susulan diadakan bergantung kepada hasil perbincangan dan maklum balas yang diberikan oleh ahli-ahli MTUC dalam mesyuarat tersebut nanti.

Katanya, isu pindaan Rang Undang-Undang Kerja (Pindaan 2010) yang mencetuskan ketidakpuasan hati ketika ini, akan menjadi sebahagian daripada agenda dalam mesyuarat tersebut.

MTUC mendakwa, beberapa peruntukan baru dalam rang undang-undang berkenaan bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan dan konvensyen Pertubuhan Buruh Sedunia (ILO).

Kebimbangan yang ditimbulkan itu antara lain meliputi aspek pengenalan peruntukkan berkaitan dengan sistem kontraktor tenaga kerja, masa depan pergerakan kesatuan sekerja dan hari-hari penggajian tetap dengan majikan utama.

"Apapun, sebarang tindakan susulan mengenai perkara ini, akan kami putuskan dalam mesyuarat itu nanti."

Beliau berkata demikian ketika ditemuramah dalam Program Kerusi Panas, terbitan Bernama Radio24.

Khalid juga menegaskan, piket secara aman yang dianjurkan MTUC ini tidak bermotifkan politik dan tidak menggugat keselamatan awam.

Katanya, penganjuran piket sedemikian hanya sebagai manifestasi kepada ketidakpuasan hati terhadap sesuatu perkara dan tidak berniat langsung untuk menentang mana-mana pihak.

Ditanya mengenai jumlah peserta yang mungkin hadir pada piket tersebut, Presiden MTUC itu berkata, pihaknya masih belum mendapat anggaran sebenar

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan