Institusi Pendidikan Kita Perlu Bertaraf Dunia - Berita Semasa | mStar

Institusi Pendidikan Kita Perlu Bertaraf Dunia

Diterbitkan: Rabu, 5 Oktober 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Malaysia bukan hanya memerlukan sistem pendidikan yang mendidik modal insan yang kreatif dan analitikal, tetapi juga untuk membangunkan institusi pendidikan bertaraf dunia dengan kepimpinan kelas dunia, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata ini selaras dengan langkah kerajaan ke arah ekonomi berdasarkan inovasi.

"Kita sedang mengambil beberapa langkah untuk menggalakkan lebih ramai orang muda untuk memikirkan yang tidak dapat difikirkan dan menjalin satu tindakan baru yang tegas - mencorakkan satu sokongan ekosistem yang mewujudkan peluang baru dan membiayai untuk inovasi," kata beliau dalam ucapan pada majlis makan malam "Pelajar Dalam Keusahawanan Bebas (SIFE) Piala Dunia 2011" di sini.

Teks ucapan beliau disampaikan oleh timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang juga Menteri Pelajaran.

Najib juga berkata kerajaan Malaysia berazam untuk melakukan segala-galanya untuk menyokong inovasi dengan mewujudkan satu persekitaran di mana perbadanan, pertubuhan penyelidikan dan individu adalah lebih baik melibatkan diri dalam aktiviti inovasi.

"Langkah-langkah untuk mencapai ini termasuk membangunkan modal insan, pelaburan dalam inovasi infrastruktur dan mendidik lapangan baru menerusi inkubator," katanya.

Najib mahu melihat lebih banyak inovasi yang mampu dikomersilkan dan menggesa sektor swasta tampil untuk bekerjasama dengan universiti dan sekolah untuk mengadakan inovasi produk baru dengan potensi ke arah menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi dan kebajikan masyarakat.

"Tetapi kejayaan agenda inovasi kita akan bergantung pada kemampuan kita untuk menilai keterbukaan, pemikiran yang kritikal dan menggalakkan menghadapi risiko dan mengeksprimen - kerana kadang-kadang kita semua menjadikannya salah sebelum memperbetulkannya," kata beliau.

Mengenai pendidikan, Najib berkata terdapat keperluan untuk memperbaharui sistem pendidikan untuk mencungkil kemahiran dan bakat serta bagi mengeluarkan individu yang serba boleh yang intelektual, bersemangat dan mempunyai kesedaran.

"Pencapaian tidak bagus dalam pendidikan hari ini, akan menyebabkan kesan negatif kepada negara pada masa akan datang, kerana tahap pendidikan tinggi sentiasa seiring dengan pertumbuhan ekonomi yang pesat," kata beliau. - BERNAMA

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan