Usah Politikkan Tugas Penjawat Awam - Titah Sultan Ahmad - Berita Semasa | mStar

Usah Politikkan Tugas Penjawat Awam - Titah Sultan Ahmad

Diterbitkan: Isnin, 3 Oktober 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUANTAN: Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah mengingatkan semua pihak agar tidak mempolitikkan tugas dan tanggungjawab penjawat awam bagi menjamin kesejahteraan negara.

Baginda bertitah pihak yang berbuat demikian hanya akan melambatkan pembangunan negara dan menyusahkan rakyat.

"Penjawat awam juga perlu komited kepada tugas mereka dalam menyokong aspirasi kerajaan yang memerintah," titah baginda ketika merasmikan Persidangan Suruhanjaya-Perkhidmatan Awam Malaysia ke-14 di sini, Isnin.

Menurut baginda, semangat sayangkan negara perlu ada pada setiap penjawat awam supaya perkhidmatan awam akan menjadi lebih cekap dan berkesan.

Pengerusi persidangan, Tan Sri Jamaluddin Ahmad Damanhuri berkata, suruhanjaya-suruhanjaya perkhidmatan yang memikul tanggungjawab melaksanakan urusan pengambilan dan perkhidmatan, berusaha mencapai hasrat kerajaan untuk menarik lebih ramai pegawai kompeten dan berkepakaran bagi menjadikan perkhidmatan awam lebih kompetitif dan berdaya tahan selain mengatasi masalah penghijrahan cendiakawan dalam sektor itu.

Sebagai contoh, katanya, Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia telah melaksanakan kaedah pengambilan dikenali "My-Recruitment" yang memerlukan calon yang memohon jawatan melalui empat peringkat saringan iaitu tapisan awal, peperiksaan, pusat penilaian dan temuduga.

"Saya percaya suruhanjaya perkhidmatan yang lain juga telah memperkenalkan kaedah pengambilan yang lebih mantap dari semasa ke semasa," kata Jamaluddin.

Katanya, persidangan empat hari yang bertemakan "Perkhidmatan Awam Dinamik Pemacu Kecemerlangan" itu merupakan manifestasi komitmen Suruhanjaya-suruhanjaya Perkhidmatan Awam untuk meningkatkan kecemerlangan perkhidmatan dengan membuat penyesuaian, pembaharuan dan kemajuan dengan tindakan realistik. -BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan