Tiada Kenaikan Tambang AirAsia - Tony Fernandes - Berita Semasa | mStar

Tiada Kenaikan Tambang AirAsia - Tony Fernandes

Diterbitkan: Sabtu, 1 Oktober 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: AirAsia pada Sabtu memberi jaminan yang syarikat penerbangan itu akan terus kekal sebagai syarikat tambang murah dan mengekalkan struktur tambangnya meskipun menjalin kerjasama dengan Malaysia Airlines baru-baru ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Tan Sri Tony Fernandes menegaskan bahawa, "tambang AirAsia tidak akan dinaikkan atau akan berlaku situasi kurang persaingan".

"AirAsia bermula sebagai sebuah syarikat penerbangan tambang murah dan kami akan kekal sebagai syarikat penerbangan tambang murah. Tidak akan ada faedah bagi kami (AirAsia) sekiranya tambang dinaikkan," katanya selepas menyampaikan taklimat di Kolej Tunku Abdul Rahman di sini, Sabtu.

Tony berkata demikian sebagai memberi reaksi kepada dakwaan bahawa AirAsia akan menaikkan tambang yang akan secara automatiknya mengurangkan persaingan antara kedua-dua syarikat penerbangan itu.

"AirAsia berkisar tentang tambang murah. Kami mahu mendapatkan lebih banyak penerbangan dan untuk mendapatkan lebih banyak penerbangan kami perlu menawarkan tambang murah.

"Anda mempunyai pilihan, jika anda tidak suka dengan tambang kami (AirAsia), anda tidak akan menggunakan perkhidmatan penerbangan kami," katanya sambil menambah malahan AirAsia perlu bersaing untuk mendapatkan perniagaan.

Rakyat Malaysia perlu meletakkan keyakinan mereka terhadap kerjasama (antara MAS dan AirAsia) itu yang bukan sahaja akan memberi faedah kepada industri tetapi juga negara, kata Tony.

"Rakyat Malaysia, kebiasaannya, hanya akan dapat diyakinkan selepas mereka melihat kejayaan, mereka kemudiannya akan menyesal dengan kesilapan mereka.

"Oleh itu, berilah kami sedikit masa dan kami akan membuktikan kepada anda yang janji niaga ini akan menguntungkan," kata Tony, sambil menambah beliau mengalu-alukan pihak-pihak yang mengkritik AirAsia, MAS atau perjanjian pertukaran saham itu dan mendengar segala pandangan dan pendapat mereka.

Sementara itu, Tony berharap Malaysia Airports akan menyedari faedah perjalanan tambang murah dengan memberikan lebih banyak terminal tambang murah di lapangan-lapangan terbang Malaysia.

"Kami mempunyai sebuah di Kota Kinabalu dan kami berharap mempunyai sebuah di Pulau Pinang dan di Kuching, Sarawak, kerana kami merasakan perjalanan tambang murah adalah satu perniagaan berasingan daripada premium," katanya.

Sementara itu, AirAsia juga meningkatkan operasi AirAsia Japan, Thailand, Indonesia dan Filipina.

"Semua ini kelihatan baik kerana kami terus mencatatkan lebih banyak laluan dan lebih banyak kekerapan dalam 12 bulan lepas.

"Dari segi kewangan, suku ketiga kami nampaknya menggalakkan, saya harap suku keempat juga akan sangat baik dan saya tidak bimbang dengan sebarang kemelesetan, jika pun berlaku.

"Secara realitinya, ia sekarang masa gemilang MAS dan AirAsia kerana kami boleh mendahului dalam perniagaan dan trafik penumpang manakala yang lain (syarikat penerbangan) masih bergelut," kata Tony. -BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan