Perbankan Islam Kekang Ketamakan, Salah Guna: Dr Mahathir - Berita Semasa | mStar

Perbankan Islam Kekang Ketamakan, Salah Guna: Dr Mahathir

Diterbitkan: Jumaat, 30 September 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Lebih banyak negara kemungkinan beralih kepada sistem dan prinsip perbankan Islam bagi menghalang ketamakan dan salah guna, kata bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Katanya perbankan Islam mesti terus bebas dari perjudian dan spekulasi, dari rekaan produk kewangan dan kebebasan tidak terhad bagi mewujudkan wang dan penyandaran, yang kesemuanya menyumbang kepada kejatuhan sistem kewangan berasaskan riba.

"Dengan ketiadaan kesemua amalan itu, perbankan Islam kemungkinan berkembang perlahan tetapi seseorang perlu ingat bahawa pertumbuhan kekayaan yang kita lihat di negara-negara yang berlandaskan sistem kewangan di Barat, sebenarnya tidak benar.

"Ia tidak mewujudkan pekerjaan atau meningkatkan perdagangan atau limpahan ke dalam perniagaan lain atau membantu melebarkan kesaksamaan dan keuntungan," katanya.

Dr Mahathir berkata demikian dalam ucapan bertajuk "The Future Of Islamic Finance: Creating Global Linkages and Connectivity to the Real Economy to Promote Financial Stability, Economic Growth, Employment and Prosperity" pada seminar Bank Negara Malaysia di Istanbul, Turki pada Khamis. Teks ucapannya dikeluarkan di sini pada Jumaat.

Katanya perbankan Islam, tanpa kadar faedah dan terikat dengan kod moral yang tinggi, tidak akan atau tidak semestinya menunjukkan hasil sedemikian. "Tetapi, disebabkan halangan itu, pertumbuhan bank-bank Islam pada masa depan akan menjadi perlahan. Pertumbuhan perlahan itu akan memperlahankan pertumbuhan ekonomi dan pembentukan kekayaan.

"Tetapi, kewujudkan kekayaan adalah sebenar, diagihkan agak adil, akan melimpah ke dalam aktiviti ekonomi sebenar, mewujudkan pekerjaan, meningkatkan perdagangan domestik dan antarabangsa," katanya.

Dr Mahathir berkata kewangan Islam pastinya mempunyai masa depan yang cerah. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan