Prof Datuk Dr Omar Dilantik Naib Canselor USM Yang Baru

Diterbitkan: Khamis, 29 September 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, Khamis mengumumkan pelantikan Prof Datuk Dr Omar Osman sebagai Naib Canselor Universiti Sains Malaysia (USM) yang baru menggantikan Tan Sri Prof Dzulkifli Abdul Razak yang tamat perkhidmatan, Selasa lalu.

Pelantikan itu adalah untuk tempoh tiga tahun berkuat kuasa Rabu hingga 27 September 2014, katanya dalam satu kenyataan di sini.

Pemilihan Omar adalah berasaskan kriteria yang ditetapkan kementerian selain pengalaman akademik serta pentadbirannya sebagai Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) USM sejak 2007.

Sebelum itu, beliau memegang jawatan sebagai Pengarah Bahagian Korporat dan Pembangunan Lestari USM selama dua tahun sejak 2005.

Omar, 53, berasal dari Pulau Pinang merupakan pemegang Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Ukur Bahan dari Polytechnic of Wales (University of Mid Glamorgan), United Kingdom (UK) selain Ijazah Sarjana Pembinaan Bangunan dan Ijazah Kedoktoran dalam Pengurusan Projek dari Herriot-Watt University, UK.

Kementerian Pengajian Tinggi mengucapkan terima kasih kepada Prof Dzulkifli yang membawa banyak perubahan dan meningkatkan imej USM sebagai universiti APEX, sejak menerajui USM pada 1 Disember 2000, kata Mohamed Khaled.

Sementara itu, di GEORGE TOWN, Omar berkata, beliau amat berbesar hati dan tidak menyangka dirinya diberi kepercayaan untuk memimpin USM.

"Saya yakin dengan cara USM ditadbir sejak sekian lama iaitu dengan mementingkan kerjasama berpasukan. Amalan itu akan diteruskan dan dipertingkatkan dari semasa ke semasa untuk meneruskan kecemerlangan USM.

"Kepimpinan USM juga akan menyambung kesinambungan hala tuju universiti dengan agenda kelestarian serta transformasi pengajian tinggi," katanya dalam satu kenyataan.

Omar berkata, USM akan meneruskan agenda untuk mencipta nama di persada dunia dengan menggembleng bakat dan potensi dalam kalangan anggota akademik, pentadbir dan para penuntut.

Omar, yang turut mengagumi kecemerlangan Dzulkifli sebagai ikon pemimpin dalam transformasi pengajian tinggi berkata, rekod kerja bekas Naib Canselor itu sukar ditandingi.

"Bagi pihak seluruh warga USM, kami amat berterima kasih di atas perkhidmatan cemerlang beliau dan mengharapkan Tan Sri (Dzulkifli) akan terus memberikan sumbangan kepada universiti dan negara khususnya untuk memastikan program transformasi pengajian tinggi negara akan tercapai," katanya.

iklan

Video

Selasa, 17 Oktober 2017 2:24 PM

Sabar Kakak, Benda Boleh Bincang...

Selasa, 17 Oktober 2017 9:00 AM

Ferhad Nak Berdangdut!

Isnin, 16 Oktober 2017 2:00 PM

Jom Santai Bersama Ruhainies Dan Tajul!

Isnin, 16 Oktober 2017 1:17 PM

Macam Mana Boleh Tersepit?

Isnin, 16 Oktober 2017 9:00 AM

#BiziBody: Haters Maki Tajul Di Instagram!

Jumaat, 13 Oktober 2017 2:30 PM

Ruhainies Bersedia Untuk Berkeluarga

Jumaat, 13 Oktober 2017 9:00 AM

#akuStar: Farisha Irish - Tak Malu

Khamis, 12 Oktober 2017 5:22 PM

Punyalah Menangis, Pun Tak Lepas...

Khamis, 12 Oktober 2017 2:00 PM

Xpose Band 'Geng' Jurutera

Kolumnis

iklan

Iklan