Lebuh Raya Segamat-Tangkak-Muar Mula Dibina November Ini - Berita Semasa | mStar

Lebuh Raya Segamat-Tangkak-Muar Mula Dibina November Ini

Diterbitkan: Khamis, 29 September 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SEGAMAT: Lebuh raya empat lorong Segamat-Tangkak-Muar sepanjang 63 kilometer yang dianggarkan bernilai antara RM750 dan RM770 juta akan mula dibina November depan, kata Menteri Kerja Raya Datuk Shaziman Mansor.

Pelaksanaan projek itu membuktikan kerajaan Barisan Nasional (BN) mengotakan janjinya yang dibuat semasa kempen pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Tenang yang lalu.

"Dalam pilihan raya kecil DUN Tenang lalu, saya ada menyatakan kerajaan akan menyegerakan projek menaik taraf jalan Segamat-Tangkak-Muar kepada empat lorong yang diimpikan penduduk sejak 20 tahun lalu.

"Kita umumkannya bukan untuk memancing undi atau sekadar janji kosong pilihan raya tetapi kerana sedar projek itu perlu diberi keutamaan, berlaku banyak kemalangan termasuk melibatkan nyawa pengguna jalan raya di sepanjang jalan tersebut," katanya kepada pemberita selepas melawat tapak laluan projek itu di Jalan Muar di sini, Khamis.

Turut hadir ialah Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S. Subramaniam, yang juga Ahli Parlimen Segamat, dan Ahli Dewan Undangan Negeri Kemelah Ayub Rahmat.

Shaziman berkata di samping menaik taraf jalan yang dilaksanakan dalam lima pakej itu, Jabatan Kerja Raya akan menaik taraf lima daripada 14 jambatan di sepanjang laluan berkenaan.

Katanya tender bagi pakej pertama ditutup sebulan lalu dan JKR telah menerima peruntukan sejumlah RM100 juta untuk membiayai pakej daripada Kementerian Kewangan.

Dalam perkembangan lain, kementerian berharap Bajet 2012 yang akan dibentangkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, yang juga Menteri Kewangan, di Dewan Rakyat 7 Oktober ini akan turut mempertimbangkan peruntukan membaik pulih jalan raya dan jambatan di seluruh negara.

Ini kerana kos membaik pulih atau menyelenggara kemudahan asas itu adalah lebih murah daripada membina yang baru. Beliau bagaimanapun enggan menyebut jumlah peruntukan yang dipohon Kementerian Kerja Raya dalam belanjawan tersebut. -BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan