Pemeriksaan Parlimen Terhadap Perlanggaran, Salah Laku Eksekutif Jadi Masalah Anggota Parlimen - Berita Semasa | mStar

Pemeriksaan Parlimen Terhadap Perlanggaran, Salah Laku Eksekutif Jadi Masalah Anggota Parlimen

Diterbitkan: Rabu, 28 September 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Soal mengenai siasatan parlimen terhadap sebarang perlanggaran dan salahlaku eksekutif kini menjadi masalah berlarutan dihadapi para anggota parlimen, kata Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Beliau berkata pemikir dan penulis mengenai perkara itu sering menyalahkan kemunculan parti-parti politik di Parlimen.

"Kerajaan politik telah membawa bersamanya, sistem Kabinet, Tanggungjawab Kementerian Bersama dan sistem whip parti.

"Akibat dari sistem ini ialah peraturan majoriti sewenangnya dan politik partisan di Dewan di mana garis pemisah antara benar dan salah jadi kabur," kata beliau.

Beliau menyatakan demikian dalam ucapan pembukaan forum hak asasi manusia berjudul "Memperkasa Institusi Demokrasi dan Pematuhan Hak Asasi Manusia di Malaysia, Ke Arah Pilihan Raya Umum ke 13 dan Memilih anggota Parlimen yang mesra Hak Asasi Manusia", di sini, Rabu.

Wan Junaidi berkata tidak seperti sesetengah parlimen Eropah dimana jawatankuasa bisnes-pengurus bisnes, wakil-wakil parti, presiden Dewan, dan anggota dewan membuat keputusan agenda, tertakluk kepada keputusan terakhir Dewan, Parlimen Malaysia mewarisi cara Britain hampir keseluruhannya, di mana kerajaan semasa membuat keputusan mencadang dan menolak agenda parlimen.

"Ia bukan kerajaan oleh Parlimen tetapi kerajaan menerusi Parlimen, yang bererti kerajaan majoriti mempunyai hak mutlak untuk mengawal Parlimen dengan segala kuasa dan autoritinya," kata beliau.

Wan Junaidi berkata satu-satunya fungsi Parlimen kita adalah semata-mata untuk mengesahkan apa yang kerajaan lakukan dalam setiap aspek.

"Kita tidak mempunyai jawatankuasa pilihan jabatan untuk memeriksa fungsi kerajaan yang tidak bergerak ataupun kuasa untuk melantik jawatankuasa kumpulan berkepentingan.

"Kini, kita berada jauh di belakang berbanding dengan anggota-anggota Parlimen di tempat lain.

"Apa yang kita ada ialah Lima Jawatankuasa Tetap dan satu sistem di mana pada kala tertentu Jawatankuasa Pilihan Khas dibentuk oleh kerajaan untuk mengkaji perkara tertentu," katanya. - BERNAMA

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan