Cuepacs Harap Bonus 2 Bulan & Umur Persaraan Dinaikkan Kepada 60 Tahun Dalam Bajet 2012 - Berita Semasa | mStar

Cuepacs Harap Bonus 2 Bulan & Umur Persaraan Dinaikkan Kepada 60 Tahun Dalam Bajet 2012

Diterbitkan: Selasa, 27 September 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

GEORGE TOWN: Cuepacs menaruh harapan yang tinggi bahawa kerajaan akan mengumumkan pemberian dua bulan bonus serta menaikkan umur persaraan dari 58 kepada 60 di dalam pembentangan bajet 2012.

Pembentangan bajet 2012 akan dibuat oleh Menteri Kewangan yang juga Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak di Parlimen 7 Oktober nanti.

Presiden Cuepacs, Datuk Omar Osman berkata, pemberian bonus dua bulan akan membawa khabar gembira untuk kakitangan awam yang kini sedang bergelut dengan kos kehidupan yang semakin tinggi.

Malah jika ini menjadi realiti ia akan mencatat sejarah dalam pemberian bonus kepada kakitangan awam negara.

Beliau percaya, ini juga akan turut meningkatkan produktiviti dan kesungguhan kakitangan awam untuk memberikan perkhidmatan kepada rakyat.

Pada masa yang sama beliau turut mengharapkan agar umur persaraan kakitangan awam akan dinaikkan dari 58 kepada 60 mulai tahun hadapan.

"Kami telah berbincang mengenai perkara ini dengan Jabatan Perkhidmatan Awam dan juga telah mengirimkan surat kepada Perdana Menteri pada Jun lalu," ujarnya lagi ketika ditemui pada majlis sambutan rumah terbuka hari raya Jabatan Bomba dan Penyelamat Bayan Baru bersama Cuepacs Pulau Pinang.

Had umur persaraan kakitangan awam telah dinaikkan dari 55 kepada 56 pada tahun 2005 dan pada tahun 2008 ia sekali lagi dinaikkan kepada 58.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan