Transformasi Tuntut Masyarakat Bergerak Ke Destinasi Baru: Maglin

Diterbitkan: Isnin, 19 September 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Program transformasi yang diperkenalkan oleh kerajaan memerlukan setiap lapisan masyarakat bergerak, berubah atau berganjak dari satu tempat, keadaan, situasi ke satu destinasi yang baru, kata Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Senator Datuk Maglin Dennis D'Cruz.

Beliau berkata, transformasi juga menuntut rakyat agar mengubah bentuk, struktur, kaedah pengoperasian dalam mengurus keperluan diri, masyarakat serta negara.

"Secara mudah istilah transformasi adalah dua gabungan perkataan iaitu `trans' dan `formasi' yang memerlukan kita bergerak secara serentak," katanya ketika merasmikan seminar Teater Kebangsaan 2011, di sini, Isnin.

Maglin berkata, sejak istilah transformasi diperkenalkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada April 2009, ia antara perkataan yang paling kerap diutarakan hampir di mana saja, sama ada dalam forum ekonomi, sosial atau pendidikan.

Mengulas mengenai seminar itu, beliau berharap ia dapat membantu menaikkan taraf teater kebangsaan sekali gus menjana lebih banyak peluang serta pendapatan kepada mereka yang terbabit dalam industri tersebut.

"Saya harap dengan seminar ini, kita dapat sama-sama berkongsi serta menimba ilmu dalam mewacanakan beberapa skop yang penting seperti transformasi pasaran teater Malaysia dan transformasi pendidikan teater," katanya.

Seminar yang julung kali diadakan dengan tema "Transformasi Teater: Iluminasi Industri Kreatif" itu bertujuan membincangkan tajuk berkaitan dengan transformasi teater yang menjadi satu persoalan yang perlu diberi perhatian di zaman moden.

Selain itu, seminar juga bagi melihat hala tuju teater dalam masa 10 tahun akan datang serta menyedarkan tentang peranan teater sebagai satu ciri seni persembahan yang penting.

Seminar dua hari mulai semalam dihadiri oleh ahli akademik dan pendidik, ahli dalam industri, pengamal perhubungan awam, penggiat seni serta pengamal media massa.

Hadir sama ialah Ketua Setiausaha Kementeri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Kamaruddin Siaraf. - BERNAMA

iklan

Video

Selasa, 12 Disember 2017 8:30 AM

Isteri Pertama Kena Kuat, Tak Boleh Lemah - Elizad

Isnin, 11 Disember 2017 9:00 AM

#BiziBody : De Fam Kantoi Gambar Selfie

Ahad, 10 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Aziz Harun - Jangan

Jumaat, 8 Disember 2017 10:55 PM

Abam Bocey Malu Manja Dengan Isteri Depan Kamera

Jumaat, 8 Disember 2017 8:15 PM

Malaysia Tak Diam Diri, Terus Bela Nasib Palestin

Jumaat, 8 Disember 2017 2:02 PM

Zarul Husin Takut Tua

Jumaat, 8 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Awi Rafael - Kau Di Hatiku

Khamis, 7 Disember 2017 8:00 PM

Nadzmi Adhwa Dikurung Selepas Kantoi Dadah

Kolumnis

iklan

Iklan