Mansuh ISA Keputusan BN - Najib - Berita Semasa | mStar

Mansuh ISA Keputusan BN - Najib

Diterbitkan: Ahad, 18 September 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak menegaskan keputusan kerajaan memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) merupakan hasrat kerajaan Barisan Nasional (BN) berdasarkan kehendak rakyat yang mahukan perubahan.

Sambil menepis dakwaan sesetengah pihak bahawa pemansuhan berkenaan adalah hasil perjuangan mereka, Perdana Menteri berkata keputusan itu juga selaras dengan hasrat peribadi beliau sebelum ini agar akta berkenaan dipinda.

"Jangan hendaknya ada orang yang nak dakwa kononya pengumuman saya adalah kerana hasil perjuangan mereka. Ini bukan hasil perjuangan mereka, ini adalah keputusan yang dibuat oleh kerajaan BN kerana kita mendengar isi hati rakyat yang inginkan perubahan sedemikian rupa.

"Ini juga adalah selari dengan hasrat yang saya sebutkan masa saya ambil alih jawatan Perdana Menteri dua tahun yang lalu, saya telah katakan hasrat saya untuk meminda ISA," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan pada Majlis Mesra Bersama Penyokong Barisan Nasional "Sireh Pulang ke Gagang" di Dewan Agong Tuanku Canselor Universiti Teknologi MARA Shah Alam (UiTM) di sini, Sabtu.

Najib menerusi Perutusan Khas Hari Malaysia pada Khamis mengumumkan ISA akan dimansuhkan dan dua undang-undang baru yang sesuai akan digubal bagi memelihara keamanan, kesejahteraan, kesentosaan serta kerukunan hidup rakyat dan negara.

Katanya undang-undang baru itu akan digubal di bawah 'semangat serta payung' Perkara 149 Perlembagaan Persekutuan bagi mencegah perbuatan subversif, keganasan terancang dan perbuatan jenayah.

Dalam perutusan itu, beliau turut mengumumkan pemansuhan Akta Buang Negeri 1959 selain akan mengkaji semula secara komprehensif Akta Kediaman Terhad 1933, Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 dan seksyen 27 Akta Polis 1967.

Selain itu Najib berkata pemansuhan itu juga selari dengan matlamat menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara yang mengamalkan satu sistem demokrasi yang lebih progresif dan terbuka.

"Saya nak nyatakan bahawa perubahan yang saya umumkan itu adalah kerana kita mendengar suara dan isi hati rakyat.

"Perubahan ini juga akan meletakkan Malaysia di atas landasan yang lebih kukuh kerana kita akan membentuk sebuah demokrasi yang lebih progresif dan terbuka di samping kita dapat memelihara keharmonian dan ketenteraman negara," katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan