Jamil Khir Minta Kerajaan Terengganu Sediakan Kertas Kerja Mengenai Anak Tidak Sah Taraf

Diterbitkan: Ahad, 11 September 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

YAN: Kerajaan Terengganu diminta segera mengemukakan kertas kerja mengenai cadangannya supaya anak tidak sah taraf mempunyai bin atau binti dengan nama bapa kepada kerajaan pusat secepat mungkin.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom ketika membuat permintaan itu menyarankan kerajaan Terengganu agar mengambil kira konteks hukum syarak dalam kertas kerja tersebut.

"Kertas kerja ini perlu lengkap dan berlandaskan hukum syarak supaya boleh dibincangkan sama dengan Majlis Fatwa Kebangsaan kerana saya melihat ia (cadangan) baik.

"Bagaimanapun kita juga perlu melihat dalam konteks hukum iaitu melalui ayat al-Quran berbunyi 'panggillah mereka itu dengan nama bapa-bapa mereka' dalam pengertian bin mereka yang sebenar," katanya kepada pemberita semasa diminta mengulas cadangan kerajaan Terengganu mengenai perkara itu baru-baru ini.

Jamil Khir yang ditemui pada majlis Multaqa Penyelia, Guru Kafa dan Guru Takmir Zon Tengah di Regency Jerai Hill Resort dekat sini pada Sabtu, berkata Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) sedia berbincang dengan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) serta Majlis Fatwa Kebangsaan bagi merungkai pelbagai persoalan hukum daripada cadangan tersebut.

Kerajaan Terengganu dalam cadangannya juga merumuskan mekanisme dengan kerjasama pelbagai agensi termasuk JPN bagi membolehkan anak tidak sah taraf didaftarkan dalam sijil kelahiran dengan bin atau binti bapa.

"Dalam kontek pentadbiran pusat, mungkin kita boleh duduk bersama dengan JP Ndan bermuzakarah dengan Majlis Fatwa bagi mendapatkan kepastian sama ada ia boleh dilaksanakan," kata Jamil Khir.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata Jakim sedang merangka kertas kerja untuk menambah baik hal-hal berkaitan kebajikan guru Kafa dan Takmir bagi meningkatkan pendidikan keagamaan.

Katanya guru-guru Kafa juga telah mengemukakan cadangan supaya diberi satu skim khusus yang menjamin kerjaya mereka sebagai kakitangan tetap dan tidak lagi sebagai guru kontrak. - BERNAMA

iklan

Video

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 5:42 PM

Apa Terjadi Dengan Wartawan mStar?

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan