NPC Sampai Ucapan Takziah Kepada Keluarga Noramfaizul - Berita Semasa | mStar

NPC Sampai Ucapan Takziah Kepada Keluarga Noramfaizul

Diterbitkan: Ahad, 4 September 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kelab Akhbar Kebangsaan (NPC) pada Ahad menyampaikan ucapan takziah kepada keluarga jurukamera BernamaTV Noramfaizul Mohd Nor yang terkorban akibat terkena tembakan curi semasa membuat liputan misi kemanusiaan di Mogadishu, Somalia, Jumaat lepas, dan menggesa supaya satu prosedur operasi standard ditampilkan untuk diguna pakai oleh anggota media yang ditugaskan membuat liputan di zon perang.

Presidennya Mokhtar Hussain dalam satu kenyataan berkata satu prosedur operasi standard perlu ditampilkan segera bagi memelihara keselamatan para wartawan yang membuat liputan di zon perang atau di kawasan-kawasan tidak selamat.

Beliau berkata contohnya mereka perlu dibekalkan dengan pelbagai alat perlindungan dan diberi taklimat mengenai apa yang perlu dilakukan dalam keadaan kecemasan.

Mokhtar yang pernah menerajui operasi editorial di BernamaTV berkata beliau mengenali Noramfaizul secara peribadi dan allahyarham merupakan seorang yang amat bersemangat tinggi dan komited dalam melaksanakan setiap tugasan.

"Allahyarham merupakan seorang yang periang yang mudah didekati, seorang pekerja yang rajin dan tidak pernah cuba mengelak daripada melaksanakan apa jua tugas-tugas dan tanggungjawab yang diserahkan kepadanya," katanya.

Noramfaizul, 39, terkorban akibat terkena tembakan curi semasa kenderaan pacuan empat roda yang dinaikinya bersama petugas media Malaysia yang diiringi tentera kerajaan Somalia ditembak semasa dalam perjalanan pulang ke tempat penginapan di Mogadishu selepas membuat liputan misi bantuan kemanusiaan oleh Kelab Putera 1Malaysia itu.

Mokhtar berkata kematian Noramfaizul merupakan satu kehilangan besar kepada BernamaTV secara khususnya, dan kepada Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) secara amnya.

Katanya diharapkan keluarga Allahyarham akan dapat menghadapi kehilangan itu dengan penuh tabah.

Noramfaizul meninggalkan seorang isteri, Norazrina Jaafar, 37, dan dua anak lelaki, Mohd Irfan, yang berumur lapan tahun dan Mohd Naufal, tiga tahun. - BERNAMA

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan