Shafie Akui Keperluan Untuk Tambah Kerusi DUN, Parlimen Di Sabah - Berita Semasa | mStar

Shafie Akui Keperluan Untuk Tambah Kerusi DUN, Parlimen Di Sabah

Diterbitkan: Jumaat, 2 September 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PAPAR: Naib Presiden Umno Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mengakui bahawa terdapat keperluan untuk menambah kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen di Sabah.

Beliau berkata ini kerana beberapa kawasan DUN dan Parlimen di Sabah mempunyai kawasan luas dan ramai pengundi yang mewajarkan pertambahan kerusi berkenaan.

Bagaimanapun, katanya sebarang penambahan kerusi memerlukan persetujuan atau kelulusan dua pertiga di peringkat Parlimen untuk dilaksanakan.

"Ini adalah cadangan di peringkat negeri. Setiap negeri mempunyai hak untuk mencadangkan dan diluluskan tetapi akhirnya bila dibawa ke Parlimen ia memerlukan kelulusan dua pertiga.

"Jadi kalau ada keperluan di peringkat negeri, ia harus diselaraskan dengan kerajaan di peringkat pusat bagi memastikan ia mendapat persetujuan dua pertiga," katanya kepada pemberita ketika ditemui pada Rumah Terbuka Anggota Dewan Undangan Negeri Pantai Manis Datuk Abdul Rahim Ismail di sini Jumaat.

Mohd Shafie, yang juga Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah, berkata demikian ketika diminta mengulas cadangan beberapa pemimpin parti komponen Barisan Nasional (BN) negeri termasuk Parti Bersatu Sabah (PBS) yang mahu kerajaan mempertimbangkan untuk menambah kerusi DUN dan Parlimen di Sabah berdasarkan keperluan semasa. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan