Noharuddin Dilantik Ketua Pengarah Mida

Diterbitkan: Jumaat, 19 Ogos 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Ketua Pengarah Malaysia Investment Development Authority (MIDA), Datuk Jalilah Baba yang akan bersara wajib, Sabtu, mengadakan sidang media di Pejabat MIDA di Kuala Lumpur, Jumaat. - Foto BERNAMA
Ketua Pengarah Malaysia Investment Development Authority (MIDA), Datuk Jalilah Baba yang akan bersara wajib, Sabtu, mengadakan sidang media di Pejabat MIDA di Kuala Lumpur, Jumaat. - Foto BERNAMA

KUALA LUMPUR: Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade) Datuk Noharuddin Nordin dilantik sebagai Ketua Pengarah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (Mida) berkuatkusa Sabtu, 20 Ogos.

Beliau menggantikan Datuk Jalilah Baba yang akan bersara wajib esok, kata Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan dalam satu kenyataan di sini Jumaat.

Mohd Sidek berkata Noharuddin dilantik berdasarkan pengalaman dan pengetahuan beliau yang boleh membantu Mida menyediakan persekitaran dan perkhidmatan pelaburan yang terbaik, seiring dengan aspirasi negara seperti yang digariskan di bawah Program Transformasi Ekonomi.

Noharuddin, 55, berkelulusan Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan dari University of Birmingham, United Kingdom, dan Chartered Institute of Transport (UK), Universiti Teknologi Mara.

Beliau menyertai perkhidmatan awam sebagai pegawai penguatkuasa Jabatan Pengangkutan Jalan pada 1978.

Noharuddin menyertai Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik pada 1986 dan Matrade pada 1994, sebelum dilantik Ketua Pegawai Eksekutif Matrade pada Disember 2006.

Mohd Sidek turut mengumumkan pelantikan Dr Wong Lai Sum sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Matrade yang baru mulai esok bagi menggantikan Noharuddin.

Wong sebelum ini adalah Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif I di perbadanan itu.

Wong, 56, berpengalaman luas dalam bidang perancangan, pembangunan dan pelaksanaan keseluruhan strategi dan aktiviti galakan dan promosi eksport sejak memulakan perkhidmatan di Matrade pada 1994.

"Saya percaya dan berkeyakinan penuh bahawa menerusi pengalaman luas dan pengetahuan kedua-dua pegawai, akan mampu membantu mereka mengetuai dan menggemblengkan semua pihak di Mida dan Matrade dalam merancang, menggubal dan melaksanakan dasar-dasar dan usaha peningkatan pelaburan, galakan dan promosi eksport negara seiring dengan perubahan transformasi negara," kata Mohd Sidek.

Beliau merakamkan penghargaan dan terima kasih kepada Jalilah bagi segala sumbangan dan khidmat bakti beliau kepada perkhidmatan awam dan negara, terutama di sepanjang tempoh beliau memegang jawatan sebagai Ketua Pengarah Mida. - BERNAMA

iklan

Video

Rabu, 13 Disember 2017 9:00 AM

Jadi Pilihan Pekin Ibrahim, Siapa Donny Alamsyah?

Selasa, 12 Disember 2017 5:41 PM

Jom Lepak Tempat 'Best' Tapi Percuma

Selasa, 12 Disember 2017 8:30 AM

Isteri Pertama Kena Kuat, Tak Boleh Lemah - Elizad

Isnin, 11 Disember 2017 9:00 AM

#BiziBody : De Fam Kantoi Gambar Selfie

Ahad, 10 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Aziz Harun - Jangan

Jumaat, 8 Disember 2017 8:15 PM

Malaysia Tak Diam Diri, Terus Bela Nasib Palestin

Jumaat, 8 Disember 2017 2:02 PM

Zarul Husin Takut Tua

Kolumnis

iklan

Iklan