Khidmat Kaunter 1Stop Proses Pasport Satu Jam Diperkenal Di Sarawak - Berita Semasa | mStar

Khidmat Kaunter 1Stop Proses Pasport Satu Jam Diperkenal Di Sarawak

Diterbitkan: Sabtu, 6 Ogos 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUCHING: Berkuatkuasa 1 Ogos, permohonan Pasport Malaysia Antarabangsa (PMA) dan Dokumen Perjalanan (DP) di Sarawak semakin mudah dan cepat dengan khidmat Kaunter 1Stop dengan pemprosesannya siap dalam masa sejam.

Pengarah Jabatan Imigresen Sarawak Datuk Robert Lian berkata, di bawah sistem Kaunter 1Stop, PMA dan DP diproses dan disiapkan di satu kaunter sahaja yang meliputi urusan pembayaran, semakan, kelulusan dan juga pertanyaan lanjut.

"Kita telah memulakan tempoh percubaan melaksanakan sistem kaunter tersebut mulai 1 Julai hingga 31 Julai lepas di kaunter ibu pejabat Jabatan Imigresen, di sini dan setelah didapati berjaya ianya telah dilaksanakan pada 1 Ogos yang lalu.

"Proses ini memendekkan masa pemerosesan semakan di kaunter dan pelanggan akan bertambah selesa," katanya dan menurutnya semuanya akan disempurnakan dalam tempoh sejam.

Hanya PMA dan DP yang telah siap akan diserahkan kepada pemohon di kaunter berlainan, katanya kepada Bernama di sini Sabtu.

Beliau berkata tempoh operasi kaunter tersebut pada Isnin hingga Jumaat ialah mulai 7.30 pagi hingga 5.30 petang manakala pada Sabtu dan Ahad pada 8 pagi hingga 1 tengah hari.

Beliau berkata sistem Kaunter 1Stop ini akan diperluaskan ke pejabat-pejabat Jabatan Imigresen di bandar lain di negeri ini sekiranya mendapat sambutan mengalakkan.

"Sekarang orang ramai mempunyai banyak opsyen semasa berurusan dengan Jabatan Imigresen Sarawak, bagi yang hendak memperbaharui PMA boleh berbuat demikian di kiosk pembaharuan pasport di tingkat bawah Bangunan Sultan Iskandar di Kuching.

"Pegawai Imigresen juga ditempatkan di kiosk tersebut untuk memudahkan pelanggan berurusan," katanya dan menurutnya dengan semua kemudahan itu, orang ramai tidak perlu menunggu lama untuk dilayani.

Beliau berkata bagi tempoh enam bulan tahun ini, Jabatan Imigresen Sarawak berjaya mengutip RM12 juta daripada pengeluaran pasport dan pelbagai DP. - BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan