Perwakilan MIC Gesa Parti Tingkatkan Ekonomi Masyarakat India - Berita Semasa | mStar

Perwakilan MIC Gesa Parti Tingkatkan Ekonomi Masyarakat India

Diterbitkan: Ahad, 31 Julai 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Seorang perwakilan ke perhimpunan agung MIC menggesa pucuk pimpinan parti menubuhkan kumpulan pemikir yang akan bertanggungjawab merangka strategi untuk meningkatkan ekonomi masyarakat India.

Pengerusi MIC Bahagian Batu C. Ramanathan berkata kumpulan itu tidak sepatutnya hanya dianggotai pakar kewangan dan ekonomi daripada MIC tetapi juga pakar dari luar parti.

"Sudah masanya kita mengubah cara berfikir kita dengan usaha meningkatkan taraf ekonomi masyarakat India menjadi keutamaan kita. Ekuiti ekonomi kita hanya 1.1 peratus, ia perlu ditingkatkan kepada 3 peratus, 5 peratus atau malahan lebih tinggi.

"Jika kita boleh tingkatkan ekonomi kita, ia secara automatik dapat menyelesaikan banyak masalah berhubung pendidikan anak-anak kita, penggangguran, biasiswa, masalah sosial dan lain-lainnya," katanya semasa membahaskan ucapan dasar Presiden MIC pada perhimpunan agung tahunan MIC kali ke-65 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini Ahad.

Turut hadir pada sesi hari ini ialah Presiden MIC Datuk G. Palanivel dan Timbalan Presiden Datuk Dr S. Subramaniam.

Katanya masyarakat India perlu memanfatkan peluang di bawah Program Transformasi Ekonomi (ETP) seperti dalam industri pelancongan kerana jumlah pelancong India yang datang ke Malaysia mencatatkan peningkatan saban tahun.

Seorang lagi perwakilan S.S Ganapathy pula berkata sudah tiba masanya untuk usahawan kecil masyarakat India melakukan transformasi untuk menjadi usahawan bertaraf global.

Pengerusi MIC Cawangan Putrajaya itu berkata sebagai permulaan, mereka boleh mula mewujudkan francais dalam semua sektor yang dikenali di peringkat antarabangsa.

"Untuk mencapai hasrat ini, Presiden MIC perlu merancang pelan jangka panjang yang pertama untuk melahirkan usahawan India bertaraf global. Kalau boleh naikkan taraf ekonomi, pendidikan dan peluang pekerjaan tidak lagi jadi masalah. Ia juga boleh kurangkan jurang perbezaan antara kaum pada masa akan datang," katanya.

Selain itu, beliau turut melahirkan rasa sedih atas kekurangan kakitangan kaum India di dalam perkhidmatan kerajaan.

"Kita ada banyak jabatan kerajaan tapi tak ramai kakitangan India. Di Perbadanan Putrajaya sendiri walaupun ada 1,200 kakitangan tapi hanya dua sahaja dari kaum India. Saya amat sedih kerana walaupun peluang diberi tapi kadang-kadang disia-siakan," katanya.

Ketika laporan ini ditulis, sesi perbahasan berjalan lancar dengan pengerusi Tan Sri S Kumaran mengawal keadaan secara tegas tetapi mesra.

Beliau mempastikan setiap perwakilan mematuhi tempoh lima minit yang diberikan dan menumpukan perhatian kepada perkara dibahaskan.

Seorang perwakilan, M. Vickneswari, dari bahagian Shah Alam, mendapat teguran keras daripada beliau bila wanita itu menggesa pucuk pimpinan MIC membentuk sebuah jawatankuasa khas bagi memilih senator dan calon MIC bagi pilihan raya akan datang.

Sambil mengingatkan perwakilan itu supaya berfikir dulu sebelum bercakap, Kumaran berkata: "Apakah anda kata presiden kita (Datuk G Palanivel) tidak layak memilih (calon)?".

Bila seorang lagi perwakilan menggesa supaya orang India dan Cina diiktiraf sebagai "Anak Malaysia" seperti panggilan Bumiputera untuk orang Melayu dan kumpulan pribumi lain dan tidak berdasarkan kaum mereka, Kumaran berkata niatnya baik tetapi mengingatkan perwakilan bahawa seperti juga rakan Bumiputera mereka, mereka juga dilahir, dibesarkan serta akan mati di Malaysia. - BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan