PM Berpendapat SPRM Telah Berusaha Sebaik Mungkin Banteras Rasuah

Diterbitkan: Rabu, 27 Julai 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata Rabu, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah melaksanakan tugas mereka sebaik mungkin untuk membanteras rasuah ketika berdepan dengan pelbagai cabaran. "Banyak cabaran yang perlu diatasi tetapi mereka beriltizam untuk melakukan usaha terbaik demi menentukan rasuah ditangani secara paling efektif di negara ini," katanya kepada pemberita selepas Perbincangan Meja Bulat Online 1Malaysia pertama dengan pakar-pakar di pelbagai bidang di Pejabat Perdana Menteri di sini.

Beliau mengulas mengenai cadangan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) terhadap kematian pembantu politik Teoh Beng Hock, bagi penambahbaikan aspek perlindungan saksi yang disoalsiasat oleh SPRM.

Najib berkata, perubahan operasi akan dibuat kepada SPRM dari segi latihan di mana RCI menyatakan bahawa latihan yang ada kurang lengkap. "Jadi kita akan perkukuh latihan, kaedah soal siasat dan pengendalian saksi akan mematuhi garis panduan baru," kata beliau.

Laporan RCI menyatakan Teoh terdorong untuk membunuh diri akibat soal siasat yang agresif, tanpa henti dan begitu menekan oleh pegawai tertentu SPRM.

Najib juga berkata, terpulanglah kepada SPRM dan polis untuk menjalankan siasatan selanjutnya dan Peguam Negara untuk memutuskan bentuk tindakan berikutnya.

Beliau berkata, cadangan dibuat oleh anggota panel RCI itu tidak menjejas imej SPRM oleh kerana mereka bercakap mengenai individu berkenaan dan bukan pertubuhan itu secara keseluruhannya.

iklan

Video

Jumaat, 28 Julai 2017 8:18 PM

Tautan Kasih Siti Saleha & Lutfi

Jumaat, 28 Julai 2017 3:00 PM

Zahid Terpaksa Kerja Keras!

Jumaat, 28 Julai 2017 12:24 PM

Atmosfera Tak Cukup Popular?

Jumaat, 28 Julai 2017 9:00 AM

#akuStar: Najwa Latif - KAMU

Khamis, 27 Julai 2017 3:00 PM

Aksi Separuh Bogel Tu Kisah Lamalah!

Khamis, 27 Julai 2017 12:30 PM

Mal Imran Artis Bermusim?

Khamis, 27 Julai 2017 9:00 AM

Panas! Hisyam Hamid & Aaron Aziz Bergaduh?

Rabu, 26 Julai 2017 3:46 PM

Saya Bukan Artis Murahan! - Elvina

Kolumnis

iklan

Iklan