JAIS Tidak Pernah Keluar Sijil Halal Kepada Kopitiam Di Selangor - Berita Semasa | mStar

JAIS Tidak Pernah Keluar Sijil Halal Kepada Kopitiam Di Selangor

Diterbitkan: Selasa, 12 Julai 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SERDANG: Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) masih belum mengeluarkan pensijilan halal Malaysia kepada mana-mana premis kopitiam di negeri itu.

Pengarah JAIS, Marzuki Hussin berkata, terdapat kurang daripada 10 peratus pengusaha kopitiam yang beroperasi di negeri ini mengemukakan permohonan sijil halal daripada JAIS.

"Di Selangor belum ada kopitiam yang dapat sijil halal JAIS walaupun kita ada buat pemberitahuan supaya mereka memohon untuk mendapatkan sijil halal.

"Hingga kini permohonannya ada tapi amat kurang iaitu kurang daripada 10 peratus yang memohon sijil halal daripada JAIS ataupun Jakim (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia)," katanya pada sidang media selepas merasmikan Seminar Kesedaran dan Kepenggunaan Halal Selangor 2011 di Universiti Putra Malaysia di sini, Selasa.

Selain itu Marzuki berkata JAIS juga sedang berusaha mengeluarkan notis kepada pengusaha premis kopitiam yang masih menggunakan sijil halal yang dikeluarkan syarikat swasta supaya mendapatkan pensijilan halal daripada JAIS ataupun Jakim.

"Sebagai contoh sebuah rangkaian kedai kopi terkenal... mereka maklumkan mahu tukar daripada sijil halal swasta kepada Jakim, tapi hingga kini baru ada tiga daripada 181 premis mereka di seluruh negara yang guna sijil halal Jakim," katanya.

Dalam pada itu JAIS turut mengeluarkan senarai 29 buah hotel dan 78 premis makanan yang mempunyai pensijilan halal Malaysia yang dikeluarkan JAIS dan Jakim.

"Ia sebagai panduan kepada umat Islam untuk berbuka puasa pada bulan Ramadan yang akan datang supaya tidak tersalah memilih premis makanan ataupun hotel.

"Bukan itu sahaja, JAIS turut mengeluarkan notis pemberitahuan kepada pengusaha premis makanan supaya tidak sewenang-wenangnya menggunakan logo halal selain yang dikeluarkan JAIS dan Jakim agar tidak mengelirukan orang ramai," katanya.

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan