Kuasa Besar Boleh Campur Tangan Jika Negara Bergolak - TPM - Berita Semasa | mStar

Kuasa Besar Boleh Campur Tangan Jika Negara Bergolak - TPM

Diterbitkan: Sabtu, 2 Julai 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

TAIPING: Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Sabtu memberi amaran kemungkinan kuasa besar dunia akan campur tangan dalam urusan negara ini jika berlaku pergolakan akibat daripada perhimpunan haram oleh kumpulan pengacau pada 9 Julai ini.

"Apabila bergolak, kuasa besar boleh masuk...kita tidak mahu Malaysia yang dibangunkan sejak 50 tahun berdepan dengan masalah seperti itu," katanya semasa berucap pada Majlis Perjumpaan Rakyat di Padang Taman Kaya di sini.

Beliau berkata apabila berlaku pergolakan, akan berlaku ketidakstabilan yang menjejaskan ekonomi dan merosakkan perpaduan antara kaum dan agama yang telah dibina selama ini.

Muhyiddin berkata rakyat tidak harus terjebak dengan perbuatan mungkar yang didalangi kononnya oleh pertubuhan bukan kerajaan (NGO) tetapi sebenarnya turut didokongi parti-parti pembangkang yang bermatlamat untuk mengambil alih kerajaan supaya pemimpin mereka menjadi Perdana Menteri.

Katanya, perjuangan kumpulan berkenaan kononnya sistem pilihan raya negara tidak bersih dan tidak adil hanya alasan kerana sudah 12 kali pilihan raya umum diadakan dan setiap kali pilihan raya, rakyat diberi peluang membuat pilihan.

Katanya dalam setiap pilihan raya, ada kala Barisan Nasional (BN) menang ada ada kalah malah pada 2008, BN kalah di Pulau Pinang, Kedah, Kelantan, Selangor, Perak dan Wilayah Persekutuan.

"Kerajaan BN terima keputusan ini (kalah). BN tidak pertikai kerana yakin rakyat telah membuat pilihan dalam sistem pilihan raya yang bersih," katanya.

Beliau berkata pembangkang bagaimanapun masih mendakwa sistem itu tidak cukup dan ingin bertindak dengan membuat sistem demokrasi jalanan sebagai platform menyemarakkan kebencian rakyat dengan mengadakan perhimpunan raksasa di Malaysia serta perhimpunan di merata dunia.

"Rakyat perlu menjauhinya (perhimpunan haram)...jangan simpati dan perlu kutuk sekeras-kerasnya perbuatan yang merosakkan perpaduan," ujarnya.

Muhyiddin berkata usaha yang dijalankan oleh kumpulan berkenaan juga mempunyai motif untuk menaikkan semangat penyokong parti pembangkang terutama yang pemimpinnya sedang menghadapi masalah imej yang menurun kerana bergelut dengan pelbagai masalah politik dan perbicaraan mahkamah. Muhyiddin berkata rakyat tidak harus mengambil mudah kejayaan negara mempupuk perpaduan antara kaum dan agama, keharmonian, pembangunan dan keamanan yang dikecapi selama ini.

"Apabila sebut Malaysia, kita tahu ia aman, bersatu, tiada pergolakan, tidak huru hara, tiada perang saudara dan pertumpahan darah...sudah jadi lumrah tetapi sebenarnya ia tidak mudah kalau tiada kerjasama dan konsep politik BN di mana semua duduk semeja untuk bangunkan negara," katanya.

Timbalan Perdana Menteri dalam lawatan seharinya ke Perak sebelum itu telah membuat tinjauan mesra atau walkabout di Kampung Baru Pokok Asam dan Pasar Awam Taman Kaya.

Muhyiddin, yang diiringi Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir, sempat bersarapan dengan penduduk setempat, meninjau masalah serta beramah mesra dengan peniaga dan para penduduk. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan