Lynas Corp Nafi Laporan New York Times - Berita Semasa | mStar

Lynas Corp Nafi Laporan New York Times

Diterbitkan: Khamis, 30 Jun 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Lynas Corporation Ltd pada Khamis menafikan dakwaan bahawa kilang nadir buminya yang terletak di Zon Perindustrian Gebeng, dekat Kuantan, berdepan dengan masalah reka bentuk serta pembinaan yang membahayakan alam sekitar.

Dengan tajuk "The Fear of a Toxic Rerun", laporan New York Times hari ini memetik memo dalaman serta bekas jurutera dan jurutera sekarang ini terhadap projek itu.

Bercakap pada taklimat media hari ini, Pengerusi Eksekutifnya Nicholas Curtis memberi jaminan yang kilang itu selamat dan tiada isu kejuruteraan.

"Kami tidak faham, sumber bahan berkenaan dalam artikel itu. Kami boleh mengesahkan yang tiada isu kejuruteraan yang kami percaya tidak selamat.

"Kami mengutamakan keselamatan masyarakat dan pekerja mendahului segalanya dan kami tidak akan berkompromi dalam standard kejuruteraan.

"Semua pihak kontrak bersetuju dengan kami yang tiada isu kejuruteraan penting yang menyebabkan kami tidak dapat mematuhi sebarang standard. Kami tahu kilang selamat.

"Tiada apa yang menjadikan kami tidak dapat memenuhi standard yang ditetapkan di Malaysia," kata Curtis, dan menambah standard di Malaysia adalah standard antarabangsa.

Sementara itu, mengulas mengenai saranan supaya diadakan debat media awam mengenai kilang nadir bumi oleh anggota parlimen Kuantan Fuziah Salleh, Curtis berkata: "Saya tidak rasa ia sesuai.

"Bukan kedudukan saya sebagai warga asing dan tetamu di Malaysia untuk mengadakan debat awam dengan anggota parlimen.

"Kedudukan saya sebagai pelabur asing dengan pelaburan yang besar di Malaysia bagi menangani kebimbangan rakyat yang berkenaan sebaik mungkin dalam pertemuan persendirian antara kami secara bebas dan terbuka," katanya.

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan