Ibu Bapa Perlu Peka Gejala Dadah - Berita Semasa | mStar

Ibu Bapa Perlu Peka Gejala Dadah

Diterbitkan: Ahad, 26 Jun 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

MELAKA: Ibu bapa disaran supaya lebih peka dalam mencari jalan bagi menangani masalah penyalahgunaan dadah di kalangan generasi muda yang semakin hari semakin serius.

Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam berkata permasalahan mengenai penagihan dadah boleh diselesaikan sekiranya ibu bapa memainkan peranan dalam mendidik anak-anak mereka mengikut ajaran agama.

Beliau turut meminta Persatuan Mencegah Dadah Malaysia (Pemadam) membuat cadangan ke arah transformasi sosial yang membina modal insan menuju jalan lurus dan benar.

"Mekanisme dan jentera Pemadam perlu diperincikan agar pelan tindakan yang sedia ada akan benar-benar mencapai matlamat sekaligus membantu kerajaan merealisasikan misi negara bebas dari dadah pada 2015," katanya semasa berucap pada majlis makan malam sempena perhimpunan agung tahunan Pemadam malam Sabtu.

Mohd Ali berkata jumlah tangkapan berkaitan penyalahgunaan dadah meningkat kepada 157,765 orang tahun lalu berbanding 125,620 orang pada tahun sebelumnya.

Bagi tempoh tiga bulan pertama tahun ini (Jan-Mac), seramai 42,133 orang ditahan pihak berkuasa di bawah Akta Dadah Berbahaya 1952, Akta Racun 1952 dan Akta Penagih Dadah (Rawatan dan Pemulihan) 1983, katanya. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan