Undi Awal Mungkin Ganti Undi Pos - SPR

Diterbitkan: Khamis, 23 Jun 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak menolak kemungkin memperkenalkan pengundian awal bagi menggantikan undi pos.

Pengerusinya Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata melalui pengundian awal itu, SPR tidak akan lagi menggunakan borang atau sampul surat sebaliknya proses pengundian akan berlangsung seperti biasa tetapi awal sedikit dari yang ditetapkan bagi pengundi biasa.

Bagimananapun ianya tertakluk kepada pindaan akta tertentu, katanya ketika ditemubual dalam Program Kerusi Panas terbitan Bernama Radio 24.

Abdul Aziz berkata undi pos yang ada sekarang amat teknikal hinggakan kesilapan kecil seperti salah mengisi alamat ataupun mengisi borang boleh menyebabkan undi berkenaan ditolak.

Ditanya mengenai kemungkinan dilaksanakan pengundian secara bergilir dalam kalangan anggota pasukan keselamatan seperti polis dan tentera pada hari pengundian, Abdul Aziz berkata ia sukar dilaksnakan.

"Ini kerana anggota keselamatan berkenaan terpaksa bertugas pada hari pengundian dan yang berlangsung di seluruh negara. Lagipun soal keselamatan semasa hari pengundian tidak boleh dikompromi," katanya.

Mengulas mengenai perhimpunan haram pada 9 Julai ini oleh satu kumpulan pengacau yang kononnya tidak berpuashati dengan sistem pilihan raya di negara ini dan mahu menyerahkan satu memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong, Abdul Aziz berkata penganjurnya harus menghormati institusi diraja dalam menyampaikan tuntutan mereka.

"Hasrat kumpulan berkenaan menghantar memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong melalui pendekatan berdemonstrasi tanpa mendapatkan permit polis adalah sesuatu yang tidak kena pada tempatnya.

"Mereka sebaliknya hendaklah melakukannya secara tertib mengikut budaya dan tatasusila masyarakat Malaysia, dan cara terbaik ialah dengan melantik wakil untuk menyembahkan memorandum itu kepada Tuanku dan bukannya melalui demonstrasi haram," katanya. - BERNAMA

iklan

Video

Khamis, 24 Ogos 2017 3:30 PM

Ebba Tak Minat Jadi Jurutera

Khamis, 24 Ogos 2017 12:38 PM

Wan Sharmila Kena 'Badi' Cinta

Khamis, 24 Ogos 2017 9:00 AM

Susunan Lagu Dari Sweden Gagal Takluk Persis

Rabu, 23 Ogos 2017 3:00 PM

Shuib Sepahtu 'Kuat' Cari Duit!

Rabu, 23 Ogos 2017 12:00 PM

Ayda Jebat Impi 'Mata' Tercalon Anugerah

Rabu, 23 Ogos 2017 9:00 AM

Keghairahan Shahrol Shiro Makan Diri?

Selasa, 22 Ogos 2017 12:00 PM

Sakan! Shiha Zikir Kini Hidup Mewah

Selasa, 22 Ogos 2017 9:00 AM

Tania Hudson Tak jangka Kembali Aktif

Isnin, 21 Ogos 2017 9:00 AM

#BiziBody: Syafiq Kyle Pentingkan Penampilan

Kolumnis

iklan

Iklan